Μέση Ανατολή

Η κρίση με το Ιράν στέλνει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου – Ανεβαίνουν ασήμι και χρυσός

Στον ρυθμό των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή «χορεύουν» οι διεθνείς αγορές, με την τιμή του πετρελαίου να συνεχίζει την ανοδική πορεία καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ η τιμή του χρυσού και του ασημιού καταγράφει επίσης ανοδική πορεία.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν και την πολεμική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στα 71,52 δολάρια ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ έφθασε τα 77,46 δολάρια, τιμή που αποτελεί ρεκόρ τετραετίας.
Το Ιράν είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου χώρα στον ΟΠΕΚ, εξάγοντας περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας το 3% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία «P5 +1», όπως ονομάζεται η συμφωνία ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) και της Γερμανίας, έχει προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές για περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ωφελημένες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες
Ωστόσο, όσο και αν η αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκαλεί σημαντικές πιέσεις σε χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν και έχουν ήδη διαμορφώσει τους προϋπολογισμούς τους με βάση μια πολύ χαμηλότερη τιμή στο πετρέλαιο, διεθνείς αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία με άλλη μεγάλη παραγωγό χώρα, όπως τη Σαουδική Αραβία ώστε να αυξηθεί η εξαγωγή πετρελαίου με σκοπό να συγκρατηθούν οι τιμές.

Την ίδια στιγμή επικράτησαν ανοδικές τάσεις στις αγορές με μοναδική εξαίρεση τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 ο οποίος καταγράφει πτώση 0,24%.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν θα πλήξουν σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα, ενώ οι εξαγωγές των κρατών – μελών της ΕE προς το Ιράν αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...