Κίνα

Η Κίνα αρνείται ότι προσέφερε πακέτο μέτρων 200 δισ. δολαρίων για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ

Η Κίνα αρνήθηκε ότι προχώρησε σε μια κίνηση διαλλακτικότητας έναντι των ΗΠΑ προσφέροντας πακέτο μέτρων προκειμένου να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα κατά 200 δισ. δολάρια, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Η πληροφορία για αυτή την κίνηση διαλλακτικότητας διέρρευσε χθες Πέμπτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε δημοσιογράφους πως η Κίνα ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε εμπορικές παραχωρήσεις αυξάνοντας τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ούτως ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.

“Πρόκειται για φήμη. Δεν είναι αλήθεια. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι΄αυτό”, είπε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εσωτερικών, σπεύδοντας πάντως να χαρακτηρίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ως εποικοδομητικές.

Σύμφωνα με το Reuters, η σταθερή μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος έναντι της Κίνας κατά 200 δισ. δολάρια τον χρόνο θα απαιτούσε μια ριζική αλλαγή στον κατάλογο των προϊόντων που ανταλλάσσουν οι δύο χώρες.

Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε πως αν η Κίνα είχε όντως την πρόθεση να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ (έφθασε τα 375 δισ. δολάρια πέρυσι), αυτό θα ευνοούσε ιδιαίτερα την Boeing η οποία αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο αμερικανικό εξαγωγέα στην Κίνα, όπου διαθέτει το ένα τέταρτο της παραγωγής εμπορικών αεροσκαφών της.

Μια άλλη πηγή -σχετική με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών- ανέφερε στο Reuters ότι ένα πακέτο μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μειώσεις των δασμών σε αμερικανικά αγροτικά-κτηνοτροφικά αγαθά αξίας 4 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές