ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο Μπέρνι Σάντερς σκέφτεται να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

Ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας Τζεφ Γουίβερ, μεταδίδει το ABC News.

Ο ίδιος ενδέχεται ν’ αποφασίσει την κάθοδό του στον προεκλογικό αγώνα διεκδίκησης του χρίσματος, ακόμη κι αν αυτό θα σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία εκφραστή του προοδευτικού ρεύματος, όπως η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν που εκλέγεται στην Μασαχουσέτη.

Η Γουόρεν θεωρείται εκ των πιθανών υποψηφίων των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 απέναντι στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Γουίβερ διερωτάται αν οι δύο γερουσιαστές από τη Νέα Αγγλία μπορούν να βρεθούν ο ένας απέναντι στην άλλη.

“Η ερώτηση είναι ποιος μπορεί να νικήσει τον Τραμπ το 2020 και πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μία συμμαχία που μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Νομίζω ότι αυτό εξετάζει ο γερουσιαστής τώρα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουίβερ στην διάρκεια συνέντευξης του στο ABC News.

“Αναμένω ότι όποιος και να είναι υποψήφιος θα πρέπει να έχει προοδευτικά στάνταρτ και να κινητοποιήσει την ανάλογη δυναμική. Όποιος θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, θα πρέπει να την διεκδικήσει πραγματικά. Νομίζω ότι όσο περισσότερο την διεκδικήσει, τόσο το καλύτερο,” είπε ο ίδιος.

Ο Γουίβερ φιλοξενήθηκε στο ABC News για να συζητήσει το νέο βιβλίο του με τον τίτλο: “Πως νίκησε ο Μπέρνι,” στο οποίο παροτρύνει τον ανεξάρτητο γερουσιαστή από το Βερμόντ να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία το 2020. Ο ίδιος εξηγεί με λεπτομέρειες την απροσδόκητη επιτυχία του προεκλογικού του αγώνα κατά την λογική του Γουίβερ.

Στο βιβλίο του υποστηρίζει πως το Δημοκρατικό Κόμμα ως συνέπεια της πιο συντηρητικής και κεντρώας προσέγγισης της περιόδου της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον έχει βγει εκτός της πολιτικής του πορείας, ενώ σήμερα, θέσεις όπως ο κατώτερος μισθός των 15 δολαρίων την ώρα, η εξάλειψη των χρεών των δημοσίων κολεγίων και η απλούστευση του συστήματος υγείας, θεωρούνται εκτός κομματικής λογικής για τους Δημοκρατικούς. Η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας που έκανε ο Σάντερς.

Ο Γουίβερ τόνισε στην διάρκεια της συνέντευξης ότι δεν ενδιαφέρεται απλά για την “κομματική κάθαρση,” αλλά ότι οι παραπάνω προοδευτικές θέσεις αποτελούν κι έξυπνες πολιτικές κινήσεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Σάντερς κέρδισε αυτό που ο Γουίβερ αποκαλεί “την γεωγραφία των προκριματικών,” νικώντας την Χίλαρι Κλίντον στις πολιτείες που βρίσκονται στην μεσαία γεωγραφική ζώνη των ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί παλεύουν για να επικρατήσουν και οι οποίες θεωρούνται τυπικά περισσότερο συντηρητικές.

Στο βιβλίο του Γουίβερ ο Σάντερς περιγράφει τις στιγμές κατά τις οποίες η ομάδα του ένιωθε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα εργαζόταν κατά της δικής του προεκλογικής εκστρατείας, ενώ απορρίπτει τα επιχειρήματα ότι η δική του υποψηφιότητα έπληξε τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

Από την άλλη μεριά, το ίδιο βιβλίο, αναφέρει πολλές φορές ότι ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θα είχε νικήσει τον πρόεδρο Τραμπ αν ο ίδιος ήταν προεδρικός υποψήφιος πριν από δύο χρόνια.

“Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μπέρνι Σάντερς ήταν ο πιο δυναμικός υποψήφιος θεωρητικά απέναντι σε κάθε υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και κυρίως απέναντι στον Τραμπ,” δήλωσε ο Γουίβερ στο ABC News.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ