Κοινωνία

Ετσι δρούσε το κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων - Πάνω από 25 εκατ. τα κέρδη

Ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη του μεγάλου κυκλώματος με διεθνή δράση, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και το οποίο διακινούσε παράνομα πανάκριβα φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, καθώς και τα τρία αρχηγικά μέλη ηλικίας 70, 57 και 64 ετών. Μάλιστα, σε βάρος του 64χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, που αφορά κατά περίπτωση στη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση επάγγελμα και συνήθεια, πλαστογραφία μετά χρήσεως, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ' επάγγελμα συνήθεια και εξακολούθηση, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές κατ' εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση, καθώς και προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συγκατηγορούμενοι των 21 συλληφθέντων είναι ακόμα 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ' εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, διερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων 8 ατόμων, μεταξύ των οποίων και γιατροί.

Η εγκληματική οργάνωση, που δρούσε από τον Απρίλιο του 2013, προμηθευόταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 70χρονος Αιγύπτιος, που κατοικούσε στη Γερμανία και συνεργαζόταν με διαχειρίστρια φαρμακείου. Μέσω του φαρμακείου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, καθώς και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων.

Οι δράστες, προκειμένου να επεκτείνουν την παράνομη δραστηριότητά τους, έβαλαν στην εγκληματική οργάνωση γιατρούς και προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στη συνέχεια προχωρούσαν στη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε πολύ σοβαρές παθήσεις, καθώς και στη συνεργασία με εταιρεία ταχυμεταφορών που πραγματοποιούσε την αποστολή - διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό. Παράλληλα, η μεταφορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων γινόταν και από τον 70χρονο που τα μετέφερε μέσα σε αποσκευές όταν ταξίδευε αεροπορικώς, ενώ σημειώνεται ότι είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία.

Η σπείρα προχώρησε στη σύσταση φαρμακευτικής εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις πανάκριβων φαρμάκων προς το συγκεκριμένο φαρμακείο στην Αττική. Επίσης, πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Ενδεικτικό στοιχείο της δράσης της οργάνωσης ήταν, μεταξύ άλλων, το γεγονός, ότι δύο νοσηλεύτριες μεγάλου νοσοκομείου, οι οποίες και συνελήφθησαν, έδιναν σε καρκινοπαθείς μικρότερη δόση φαρμάκου από αυτή που είχαν ανάγκη και την υπόλοιπη ποσότητα την προωθούσαν στο κύκλωμα.

Παράλληλα, οι δράστες, μεταξύ άλλων, έκρυβαν τα πανάκριβα φάρμακα σε φελιζόλ με πάγο σε ... ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα και σε ανθοπωλείο στο Παγκράτι, την προηγούμενη ημέρα από την αποστολή τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει έως τώρα η Οικονομική Αστυνομία, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων. Όσον αφορά τη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης, ανέρχεται σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, κατ' ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.

Σε αστυνομικές έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 63.815 ευρώ, 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών, καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων. Επισημαίνεται, ότι οι χώροι που κατασχέθηκαν τα σκευάσματα - φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους, με αποτέλεσμα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Κατά τη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Γεώργιος Καρβουνάκης, αφού ευχαρίστησε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τη συνδρομή του στην επιχειρησιακή δράση, τόνισε: «Η Οικονομική Αστυνομία και γενικότερα η ΕΛ.ΑΣ θέλει τέτοιες βοήθειες και συνεργασίες, ώστε τα αποτελέσματα να είναι μεγαλύτερα και κοινά αποδεκτά, να ωφελούν την κοινωνία και να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Τέλος, το μέλος του Δ.Σ του Ε.Ο.Φ, Ιωάννης Μαλέμης, υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Οικονομική Αστυνομία και σε αυτή την υπόθεση σηματοδοτεί την αξία και την αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων που θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και προσήλωση στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...