Ρωσία

Εριξε το σύνθημα ο Β. Πούτιν: Δεν θα μας περιορίσετε - “Avangard” το νέο υπερηχητικό ρωσικό όπλο

Του Νίκου Μελέτη

Το σύνθημα για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου πυραυλικού συστήματος, του S-500, έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με αμερικανικές εκθέσεις το νέο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα που δοκιμάζει η Ρωσία θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2020, απειλώντας να ανατρέψουν μια ισορροπία που υπήρξε θυμίζοντας και πάλι την κούρσα εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πρόεδρος Πούτιν στην συνάντηση που είχε με την στρατιωτική ηγεσία και τους επικεφαλής των Αμυντικών Βιομηχανιών και Ινστιτούτων της Ρωσίας δήλωσε ότι αποτελεί κλειδί η ανάπτυξη των μέσων πολέμου ακρίβειας και πρέπει να αναπτυχθεί η τεχνολογική βάση για την παραγωγή συστημάτων αεράμυνας, η συνέχιση εκσυγχρονισμού των συστημάτων Pantsir και η ολοκλήρωση των εργασιών και ερευνών για την μαζική παραγωγή των S-500.

Ενός πυραυλικού συστήματος που θα έχει την δυνατότητα να πλήττει στόχους σε πολύ μεγάλα ύψη, στα όρια της ατμόσφαιρας. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε τον εκσυγχρονισμό των Στρατηγικών Πυρηνικών Δυνάμεων και επαναεξοπλισμό 14 Μονάδων με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αντικαθιστώντας τους παλαιότερης γενιάς πυραύλους Topol.

Δίνοντας πλέον προτεραιότητα στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95MS και Tu-160 που διαθέτουν τους εξελιγμένους στρατηγικούς πυραύλους cruise X-101 και X-102,ενώ ζήτησε να τηρηθεί το πρόγραμμα κατασκευής πέντε ακόμη στρατηγικών πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Borey. Στην ομιλία του στην Δούμα ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη και δοκιμή νέων στρατηγικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, του υπερηχητικού πυρηνικού πυραυλικού συστήματος Kinzhal και ενός υποβρυχίου drone ικανού να μεταφέρει και συμβατικά και πυρηνικά όπλα.

Νέο υπερηχητικό όπλο Σύμφωνα με έκθεση των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών που έφερε στην δημοσιότητα το CNBC, ένα νέο υπερηχητικό όπλο θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την Έκθεση, η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές του όπλου αυτού, με το όνομα Avangard (hypersonic glide vehicle) το οποίο προς το παρόν δεν μπορεί να αναχαιτισθεί από το υπάρχον αμερικανικό οπλοστάσιο.

Το συγκεκριμένο όπλο θα μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή αλλά θα μπορεί να προκαλεί μεγάλα πλήγματα ακόμη και χωρίς καθόλου εκρηκτικά. Η Ρωσία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους έχει πραγματοποιήσει ήδη δυο πρώτες δοκιμές το 2016 ,με επιτυχία, ενώ το 2017 η δοκιμή απέτυχε καθώς ο πύραυλος εξερράγη δευτερόλεπτα πριν πλήξει τον στόχο του.

Ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε το αναπτυσσόμενο υπερηχητικό οπλοστάσιο της Ρωσίας ως «ανίκητο» και διαφημίζοντας το Avangard δήλωσε ότι είναι ικανό να πλήξει στόχους με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητά του ήχου και κτυπά τον στόχο του σαν «μπάλα φωτιάς» Χωρίς ασπίδα σε υπερηχητικά όπλα οι ΗΠΑ Ο Ανώτατος Διοικητής των αμερικανικών Πυρηνικών Δυνάμεων πτέραρχος John Hyten σε κατάθεση του στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δυνατότητα να δημιουργήσουν ασπίδα απέναντι σε υπερηχητικά όπλα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την προώθηση από την Ρωσία και την Κίνα της τεχνολογίας που αυξάνει τις δυνατότητες τους σε ό,τι αφορά τα υπερηχητικά όπλα.

«Θέλω να πω σε όλους όσους τροφοδοτούσαν την κούρσα των εξοπλισμών τα τελευταία 15 χρόνια επιδιώκοντας να κερδίσουν πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας ,προωθώντας παράνομες κυρώσεις που στόχευαν την ανάπτυξη της χώρας: Δεν θα πετύχετε να περιορίσετε την Ρωσία..» ήταν το μήνυμα του Β. Πούτιν.

hellasjournal.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ