Κόσμος

Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι: Αντιδράσεις για την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Την ενόχλησή τους έδειξαν οι Τούρκοι με αντίδραση εκτός διπλωματικού ύφους από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα έδρα της Αμερικανικής Πρεσβείας, η οποία μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ. Δείχνοντας εκνευρισμό, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τη Δευτέρα "καταδίκασε έντονα την απόφαση των ΗΠΑ να μετακινήσουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

"Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ενέργεια είναι νομικά άκυρη", ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση.

Η Τουρκία υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η κίνηση των ΗΠΑ «αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού» και «δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Τα ψηφίσματα για την Ιερουσαλήμ που υιοθετήθηκαν στην Έκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2017 καθώς και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Δεκεμβρίου 2017 αποδεικνύουν ότι το παράνομο αυτό βήμα που έλαβαν οι ΗΠΑ απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα Επιμένοντας στη στάση αυτή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταστρέψει τις βάσεις για την επίλυση του βασικότερου ζητήματος στη Μέση Ανατολή · η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις της εν λόγω απόφασης, η οποία διακινδυνεύει να διαβρώσει τις παραμέτρους που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας ".

"Εμείς καταριέται η σφαγή που διεξάγονται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που ενθαρρύνονται από αυτό το βήμα στους Παλαιστινίους που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Ούτε η περιφερειακή ούτε η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θα είναι βιώσιμες εκτός εάν το Παλαιστινιακό ζήτημα επιλυθεί μέσω μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης και αθέμιτων θεραπειών προς την Παλαιστίνη οι άνθρωποι παύουν ".

Η δήλωση εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να "συνεχίσει να συνεργάζεται με τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε υγιή βάση και την οικοδόμηση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή".Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μεταφέρουν επισήμως την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ για να συμπέσουν με την 70η επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ το 1948 - ένα γεγονός που οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται ως «Νάκμπα» ή «Η Καταστροφή».

Το ατύχημα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και δεσμεύθηκε να μεταφέρει την πρεσβεία της Ουάσιγκτον στην πόλη. Τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι μαρτύρησαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...