Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραήλ επεκτείνεται εδαφικά: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν - Προάγγελος πολέμου...

Του Βασίλη Καπούλα

Το Αμερικανικό Κογκρέσο κινείται προς αναγνώριση ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν σε μια προσπάθεια περαιτέρω διασφάλισης του κράτους του Ισραήλ ενόψει μελλοντικών εξελίξεων που σχετίζονται άμεσα με την περιοχή του Γκολάν.

Συνεπώς, μετά την εξελιξη αυτή, γίνεται περισσότερο κατανοητή η χτεσινή "επίθεση" προς την Ρωσία που περιγράψαμε στο άρθρο μας «Παρέδωσες θανατηφόρο οπλισμό στην Συρία με στόχο το Γκολάν – Σε κίνδυνο οι δυνάμεις μας» : Το Ισραήλ για πρώτη φορά κατηγορεί την Ρωσία

Αν αυτή η τροπολογία ψηφιστεί και περάσει, τότε ο νέος πόλεμος είναι και δεδομένος και πιο αιματηρός. Είναι πολλά τα λεφτά, η περιοχή "κολυμπά" σε πετρέλαιο...

Υπενθυμίζουμε δύο πράγματα.

Η περιοχή του Γκολάν είναι γεμάτο πετρέλαιο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εκκαθάριση των τζιχαντιστικών/τρομοκρατικών οργανώσεων στην Συρία θα υπήρχε θέμα επιστροφής του Γκολάν από το Ισραήλ στην Συρία. Αυτή ήταν η πρόθεση της Ρωσίας η οποία είχε συμφωνηθεί με ΗΠΑ και διαβιβαστεί επί Μ.Ομπάμα στον Μ.Νετανιάχου. Ομως επί Τραμπ όλα άλλαξαν.

Ετσι πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το Κογκρέσο, σκέφτεται ένα νέο μέτρο για να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα διαφιλονικούμενα Υψώματα του Γκολάν που χωρίζουν το Ισραήλ από την Συρία.

Ο Ron DeSantis (R., Fla.), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, εισήγαγε σήμερα τροπολογία που μπορεί να οδηγήσει στην ιστορική αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ισραηλινού καθεστώτος της περιοχής.

Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί επί σειρά ετών να λάβουν θέση για το στάτους της περιοχής αλλά πλέον φαίνεται πως μετά την απόφαση Ν.Τραμπ για μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αυτό θα είναι το δεύτερο βήμα.

"Να αναγνωρίσουμε και την δεύτερη εδαφική πραγματικότητα" σκέφτεται ο DeSantis , "Τα Υψίπεδα του Γκολάν δεν θα επιστραφούν στην Συρία".

"Είναι αίσθημα του Κογκρέσου ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν αντιπροσωπεύουν εσωτερικό τμήμα του κράτους του Ισραήλ που είναι κρίσιμο για την ικανότητα του Ισραήλ να διασφαλίσει τα σύνορα και να διατηρήσει την ύπαρξη του".

"Δεδομένου του εμφυλίου πολέμου και της επέκτασης της ιρανικής επιρροής στην Συρία, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την Ισραηλινή κυριαρχία πάνω στα Υψίπεδα του Γκολάν" αναφέρει η αμερικανική τροπολογία.

Ο DeSantis ανέφερε πως τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι το "κλειδί" εκδίωξης της ιρανικής επιρροής στην περιοχή και οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν στέλνουν ένα πανίσχυρο μήνυμα στην περιοχή.

"Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην Συρία και η επέκταση της ιρανικής επιρροής αναδεικνύουν γιατί τα Υψίπεδα του Γκολάν είναι τόσο σημαντικά για το κράτος του Ισραήλ και για την αντιτρομοκρατική συμμαχία" είπε ο DeSantis.

"Το Γκολάν παρέχει στο Ισραήλ την αναγκαία "BUFFER ZONE" απέναντι σε οποιονδήποτε κακόβουλο δρώντα που θέλει να δημιουργήσει πανικό στην Συρία"

"Αν το Ισραήλ αναγκαστεί να παραδώσει πίσω το έδαφος θα γινόταν ευάλωτο σε αύξηση τρομοκρατικών επιθέσεων από  τις υπό ιρανικό έλεγχο περιοχές και άλλων κακόβουλων δρώντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Γκολάν για να χτυπήσουν το Ισραήλ".

"Πραγματικά, το Ισραήλ, θα πιεζόταν σκληρά να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές χωρίς το Γκολάν" .

"Δεδομένου του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στην καταστροφή της ιρανικής επιρροής και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είναι ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν".

"Η αναγνώριση πως τα Υψίπεδα του Γκολάν δεν θα επιστραφούν στην Συρία αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα στο έδαφος" είπε ο DeSantis.

"Δεν υπάρχει σενάριο που να βγάζει νόημα ώστε το Ισραήλ να χρειαστεί να εγκαταλείψει μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία  έτσι ώστε οι τρομοκράτες να γεμίσουν το κενό που θα αφήσει η υποχώρηση του Ισραήλ".

Υπενθυμίζουμε, χτες,  οι Ισραηλινοί μίλησαν για ένα «προσαρμοσμένο» όπλο το MLRS Golan-1000 σε σασί Τ-72, 500mm, με δυνατότητα βολής 3 πυραύλων βάρους 500kg κεφαλής υψηλής εκρηκτικότητας.

Το όπλο αυτό πήρε το όνομα του από τον στόχο που έχει:

Την απελευθέρωση του Γκολάν από το Ισραήλ…

https://www.youtube.com/watch?v=ME5rbGJF5XY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ