Κύπρος

Επίσκεψη Νετανιάχου σε Κύπρο για East-Med με ετοιμότητα διεξαγωγής Υπουργικού συμβουλίου σε κυπριακό έδαφος ή εν πτήσει - Πόλεμος με Ιράν...


Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, η ΝΑΤΟϊκή βάση της Κρήτης αλλά και οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο λόγω των εξαιρετικά σημαντικών εξελίξεων που έρχονται στο μέτωπο με το Ιράν. Χαρακτηριστικό είναι πως η τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ συμπτήχθηκε χρονικά για να αποχωρήσει ο Μ.Νετανιάχου μέχρι τις 12:00 μ.μ. λόγω των εξελίξεων με Ιράν.

Με την άφιξη του κ. Νετανιάχου στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 09:50 και με ασφυκτικό πρόγραμμα, καθώς ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ένεκα εκκρεμοτήτων έπρεπε να αποχωρήσει περί τις 12:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής και εν συνεχεία διεξάγεται η διμερής συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ισραήλ και η υπογραφή διμερών συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών.

Ελύθη το μυστήριο με την ασφυκτική σύντμηση του προγράμματος της Τριμερούς, κατ’ απαίτηση Νετανιάχου, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ τελούν σε κόκκινο συναγερμό, καθώς σήμερα το βράδυ αναμένεται η λήψη της απόφασης Ν. Τραμπ για την συνέχιση ή μη της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.

Ήδη παρατηρείται έντονη στρατιωτική κινητικότητα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ενώ πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανό χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικές εγκαταστάσεις. 

Παράλληλα, ο διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Ισραήλ, Γ. Χαρίτος ανέφερε πως η ισραηλινή αποστολή στη Λευκωσία, και πρώτος και κύριος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου τελούν σε επαγρύπνηση για διεξαγωγή έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου είτε σε κυπριακό έδαφος από τη Λευκωσία, είτε ακόμα και εν πτήσει, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Επί τάπητος ο East-Med

Υπογραφή 2 τουλάχιστον συμφωνιών από τους 3 ηγέτες. Μνημόνιο για άμεση προώθηση του EastMed και για EuroAsia Interconnector, επί τάπητος και η διαιτησία για το "12".

Διευρυμένες είναι οι συζητήσεις για τον αγωγό EastMed, για τον οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υπογραφεί ένα Μνημόνιο συνεργασίας σε επίπεδο αρμοδίων υπουργών, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σήμερα οι τρείς ηγέτες σε συνέχεια του Μνημονίου αυτού θα δεσμευτούν για σύναψη διακυβερνητικής συνεργασίας για προώθηση του αγωγού EastMed μέχρι και το τέλος του 2018.

Παράλληλα, εξίσου ψηλά στην ατζέντα είναι η συζήτηση για το EuroAsia Interconnector, ήτοι την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών με υποθαλάσσια καλώδια, έργο που είναι προγραμματισμένο να εκκινήσει τέλη του 2018 με αρχές του 2019 και πλάνο ολοκλήρωσης το 2022. Χρηματοδοτείται με 3,5 δις από την Ε.Ε. και πέραν της πόντισης ηλεκτρικών καλωδιών θα υπογραφεί και μνημόνιο για υποθαλάσσιο αγωγό οπτικών ινών, ενώ θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας για τις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική, τη διαστημική τεχνολογία, και τις δορυφορικές εφαρμογές.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητηθούν γεωπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα και θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα και η δεύτερη συνεργασία σε θέματα νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, θα υπάρξει και ανάπτυξη συνεργασίας βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2016 σε θέματα γεωργίας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, ηλιακής ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Εξάλλου στο τετ-α-τετ Αναστασιάδη – Νετανιάχου αναμένεται να τεθεί η διαφορά Λευκωσίας – Τελ Αβίβ για το διαμοιρασμό των αποθεμάτων του τεμαχίου «12» – «Αφροδίτη», με το θέμα να τίθεται επί πολιτικού μόνο επιπέδου, καθώς στην υπόθεση εμπλέκονται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών, ενώ θεωρείται ως λίαν πιθανό σενάριο η καταφυγή στην διεθνή επιδιαιτησία, εφόσον δεν ευοδοθούν οι διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου, τόσο η τοποθέτηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Σμουέλ (Σάμι) Ρέβελ, όσο και αυτή του ιδίου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, καταδεικνύουν την επίσημη πλέον ισραηλινή στάση για άμεση προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών για τον αγωγό EastMed, ο οποίος θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, και από κει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στέλνοντας παράλληλα στις Καλένδες τον τουρκο-ισραηλινό αγωγό, ένεκα πολιτικο-διπλωματικών περιπλοκών, που σχετίζονται με τις επιλογές Ερντογάν.

Στην κυπριακή πρωτεύουσα τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνοδεύουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος ενώ στην Κύπρο ήδη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Στο Προεδρικό Μέγαρο για την 4η Τριμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ βρίσκονται ο Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κι ο Έλληνας ομόλογος του Αλέξης Τσίπρας.

«Η Σύνοδος Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών και ενισχύει το ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόμενες στη 4η Τριμερή Σύνοδο που αρχίσε στη Λευκωσία.

Στο Προεδρικό έφτασε γύρω στις 9:50 το πρωί ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τη σύζυγό του Σάρα υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη, ενόψει της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην ενεργειακή συνεργασία και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Επίσης θα υπογραφούν συμφωνίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο, μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, αλλά και Μνημόνιο Συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών.

Αμέσως μετά την επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Νετανιάχου ακολουθεί η διμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην κυπριακή πρωτεύουσα ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Γιουβάλ Στάινιτς, ο Υπουργός Επικοινωνιών Αγιούμπ Καρά και ο Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Οφίρ Ακούνις.

Σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ λίγο πριν την αναχώρησή του από το Ισραήλ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου είπε πως κύριο θέμα της επίσκεψής του στην Κύπρο είναι η συζήτηση της βιωσιμότητας του αγωγού φυσικού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ευρώπη.

«Αυτό θα είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας για το κράτος του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι θα συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα και ειδικά η προκλητικότητα του Ιράν.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς όφελος των Κυβερνήσεων και των λαών μας η Τριμερής

Η Τριμερής Συνεργασία είναι προς όφελος των Κυβερνήσεων των χωρών μας και των ίδιων των λαών μας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για την Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Στην κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και μιλώντας μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος καλωσόρισε θερμά τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό λέγοντας "Καλωσορίσατε στο σπίτι σας``. Ανέφερε ότι οι τρεις χώρες σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στις μεταξύ τους σχέσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο των Κυβερνήσεων αλλά και των λαών των χωρών.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι νιώθει χαρά και που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο και ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρόεδρο τις διμερείς σχέσεις και την φιλία των χωρών και επίσης και για την Τριμερή Συνεργασία η οποία εξελίσσεται σε κάτι πολύ σημαντικό.

Απαντώντας στον Πρόεδρο για την αναφορά του ότι η Τριμερής είναι προς όφελος των λαών, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Κύπρο.
https://twitter.com/IsraeliPM/status/993745835681898496?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?time_continue=217&v=tCudsGbQVnEhttps://www.youtube.com/watch?v=ZTzS5yYQD3Ahttps://www.youtube.com/watch?v=xtEymSGx7Wohttps://www.youtube.com/watch?v=JoM1Gu-V2dc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...