Κόσμος

Εκσυγχρονίζεται το γερμανικό πεζικό - Παίρνουν το τεθωρακισμένο IFV Puma



Το γερμανικό μηχανοκίνητο πεζικό θα εξοπλιστεί με το πλέον σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού στο κόσμο, το Puma. Η σχεδίαση του οχήματος που θα αντικαταστήσει τα εν υπηρεσία Marder ξεκίνησε το 2002 και κηρύχτηκε έτοιμος προς ένταξη σε υπηρεσία το 2015.

«Αντίθετα με το Marder το Puma διαθέτει μη επανδρωμένο πύργο και το πλήρωμα και οι μεταφερόμενοι στρατιώτες βρίσκονται στο ισχυρά προστατευμένο σκάφος», ανέφερε αξιωματούχος της Bundeswehr.Ο μη επανδρωμένος πύργος χρειάζεται ελαφρύτερη θωράκιση. Παράλληλα προσφέρεται ανώτερη προστασία στο πλήρωμα, αλλά και στα συστήματα επικοινωνιών.

Oι Γερμανοί πάντως σκοπεύουν να εγκαταστήσουν επί του οχήματος ακόμα πιο ισχυρές κάμερες σε πύργο και σκάφος στο μέλλον, ώστε το πλήρωμα να έχει πλήρη ορατότητα, ημέρα και νύκτα, όντας άριστα προστατευμένο. Το Puma είναι το πρώτο τεθωρακισμένο της Bundeswehr που φέρει ενεργητική θωράκιση η οποία μπορεί να αφαιρεθεί ώστε το όχημα να μεταφερθεί με αεροσκάφος όπως το Α400Μ. Επίσης διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας τύπου MUST.

Άλλο ένα πλεονέκτημα του Puma είναι η υψηλή πιθανότητα εξουδετέρωσης του αντιπάλου με την πρώτη βολή. Ένα ειδικό πυρομαχικό που φέρει διαθέτει προγραμματιζόμενο πυροσωλήνα. Με το εφοδιασμένο με σύστημα σταθεροποίησης αυτόματο πυροβόλο των 30mm το Puma μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι 3.000 μ. εν κινήσει, ενώ το ισραηλινής κατασκευής Multi-role Lightweight Missile System (MELLS) που διαθέτει μπορεί να πλήξει ισχυρά θωρακισμένους στόχους σε απόσταση έως 4.000 μ.

Το Puma θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του Panzergrenadier system του πακέτου Infantryman of the Future (IdZ-ES) των γερμανικών δυνάμεων. Το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί ακόμα με πολυβόλο MG5 των 7,62mm. Επίσης οι μεταφερόμενοι στρατιώτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον οπλισμό τους. Στόχοι μπορούν να πληγούν από τα πλευρά και το οπίσθιο τμήμα του οχήματος.

Η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη του οχήματος προβλέπεται το 2024. Το κάθε Puma κοστίζει 12 εκ. ευρώ. Η Bundeswehr έχει παραγγείλει 350 οχήματα.

 

slpress.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ