Πολεμική αεροπορία

Δολοφονία Κώστα Ηλιάκη: Πως απετράπη η πολεμική σύρραξη Ελλάδας και Τουρκία - Δείτε τον ήρωα σμηναγό να εκπαιδεύεται στα F-16 Block 52+ και να φτάνει 4 φορές στα 9 G



Σήμερα, συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από την δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη (23 Μαΐου 2006) νοτιοανατολικά της Καρπάθου, όταν τουρκικό μαχητικό εμβόλισε το F-16 με το οποίο επιχειρούσε αναγνώριση του τουρκικού σχηματισμού που είχε προορισμό την Κρήτη και αποστολή την φωτογράφιση των θέσεων των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Ο Τούρκος πιλότος που δολοφόνησε τον Κώστα Ηλιάκη αφέθηκε ελεύθερος ενώ η Ελλάδα είχε το δικαίωμα να τον συλλάβει και να τον δικάσει. Στο πλαίσιο ωστόσο της... ελληνοτουρκικής φιλίας αφέθηκε τον παραδώσαμε χωρίς την παραμικρή “αντίσταση” και επιβιβάστηκε σε τουρκικό ελικόπτερο αφού είχε τραβήξει όπλο και είχε απειλήσει το πλήρωμα ελληνικού ελικοπτέρου. Κι αυτό ενώ σήμερα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται για σχεδόν τρεις μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης γιατί πέρασαν, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, μερικά μέτρα σε δικό τους έδαφος.

Την ημέρα εκείνη, του εμβολισμού του F-16 του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από τουρκικό, λίγο έλειψε να υπάρξει ελληνοτουρκική σύρραξη, αφού δεκάδες αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές βρέθηκαν στον αέρα. Η ψυχραιμία του Έλληνα χειριστή, του Νο2 της αποστολής με τον Ηλιάκη ήταν καθοριστική στο να μην υπάρξει πόλεμος, αφού κρατήθηκε και δεν πάτησε το κουμπί να καταρρίψει το δεύτερο τουρκικό F-16 που συνόδευε το RF-4.

Είναι τα παιχνίδια που προκαλούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και οι τσαμπουκάδες που πολλές φορές όμως τους φέρνουν στο να έχουν χάσει την... ουρά τους και να φεύγουν με την ουρά στα σκέλια. Αλλά τα πάντα είναι θέμα πολιτικής. Οι Έλληνες χειριστές είναι ανώτεροι των Τούρκων, αλλά εκείνο που δεν έχουν είναι την πολιτική εξουσιοδότηση να απαντήσουν όπως πρέπει όταν οι γείτονες αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παραβιάζονταν τον εθνικό εναέριο χώρο και πετώντας πάνω από ελληνικό έδαφος.

Το ιστορικό της κρίσης του Ηλιάκη

Τέσσερα ελληνικά F-16,διατάσσονται να απογειωθούν από αεροδρόμιο της Κρήτης,με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση, τεσσάρων τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκαφός της τουρκικής ΠΑ. Οι έλληνες χειριστές ενημερώνονται ότι στη θαλάσσια περιοχή ,πλέει και τουρκική φρεγάτα.
Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4 ,μέχρι τα παράλια της Κρήτης.Αποστολή ο  εντοπισμός των συστημάτων S-300.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι,τα ελληνικά F-16,είχαν προσεγγίσει το τουρκικό σχηματισμό. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το ΑΤΑ,για να καταγράψει τον εξοπλισμό του. Χωρίς καμία προειδοποίηση ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, πραγματοποίησε ένα φονικό ελιγμό πέφτοντας με το F-16 του,πάνω στη καλύπτρα του αεροσκάφους του Κ. Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Ο Τούρκος πιλότος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και λίγα δευτερόλεπτα μετά βρέθηκε στη θάλασσα.

Ένα  δεξαμενόπλοιο μαζεύει από τη θάλασσα τον Τούρκο, ο οποίος έχει εντοπιστεί από το ελικόπτερο μας, αλλά αρνείται την βοήθειά του. Η ομάδα διάσωσης του Super Puma αποβιβάζεται στο δεξαμενόπλοιο κι έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο χειριστή που αρνείται πεισματικά να μπει στο ελικόπτερο. Ξέρει ότι έχει προκαλέσει το θάνατο ενός Έλληνα πιλότου κι αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Όταν πιέζεται από τους Έλληνες, τραβάει πιστόλι και απειλεί!

Η κατάσταση έχει ξεφύγει και στον αέρα είναι τεταμένη. Εκείνη τη στιγμή στον αέρα βρίσκονταν 120 μαχητικά αεροσκάφη,ελληνικά και τουρκικά. Στο μεταξύ έφθασε και το  τουρκικό ελικόπτερο για να πάρει τον Τούρκο. Η ώρα είναι 14.29. Η εντολή που φθάνει από το ΕΘΚΕΠΙΧ είναι μεν σαφής αλλά προκαλεί απορίες: «Εντολή Α/ΓΕΕΘΑ για παράδοση Τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά. Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα».

Ο Τούρκος την γλύτωσε, αλλά η οικογένεια του Κώστα Ηλιάκη θρηνεί τον χαμό ενός άξιου και ικανού πιλότου, που έπεσε ηρωικά για την πατρίδα. Το πόσο άξιος ήταν το αποδεικνύει το παρακάτω βίντεο. Είναι από την εκπαίδευση του στις ΗΠΑ. 

Το βίντεο είναι αυθεντικό και προέρχεται από το DVD που του έδωσαν στην Αμερική στις 5/4/2002, όταν ανάμεσα στην εκπαίδευση σαν εκπαιδευτής στα νέα F-16 Block 52+, πέρασε και από την ανθρωποφυγόκεντρο. 17 ολόκληρα λεπτά κλεισμένος μέσα, πλήρης επικοινωνία με τους εκπαιδευτές, 4 φορές έφτασε τα 9G (πίεση 9 φορές το βάρος του σώματος του), άντεξε την δοκιμασία, ήρεμος όπως πάντα.

https://www.youtube.com/embed/JRSOUCvwxCg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές