Εθνικά θέματα

Δηλώσεις φωτιά από τον Φ. Κουβέλη: Τουρκία δεν κάνει τυχαίες κινήσεις -Η προκλητικότητα μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο

Ο Φώτης Κουβέλης απέφυγε να κάνει προβλέψεις για το πότε θα απελευθερωθούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης και αν αυτό θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας σημείωσε, σε συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι πρόκειται για ένα σύνηθες συμβάν το οποίο η τουρκική πλευρά έχει μετατρέψει σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης

«Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς και αναμένεται, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, να υπάρξει έξαρση της ρητορικής, όμως θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει άμεση διασύνδεση με το εν λόγω ζήτημα. Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί τυχόν παράτασή της προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει ένα «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η Αγκυρα δεν κάνει τυχαίες κινήσεις, ενώ έκανε λόγο για προκλητικότητα που αγγίζει τις κόκκινες γραμμές.

«Επειδή τελευταία υπάρχει μια φιλολογία γύρω από τον όρο «θερμό επεισόδιο», πρέπει να πούμε πως όταν περιγράφουμε καταστάσεις όπως αυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των εννοιών ένταση, κλιμάκωση, θερμό επεισόδιο, πολεμικό επεισόδιο, πόλεμος. Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο. Έχουμε λοιπόν μια αντιπαράθεση στον αέρα και στη θάλασσα στο Αιγαίο εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε «κόκκινες γραμμές» και μπορεί να εξελιχθεί σε «θερμό επεισόδιο», δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων. Επιστρέφοντας στο ερώτημά σας, αυτό που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν κάνει «τυχαίες» κινήσεις. Είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ’ όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί», απάντησε.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης, σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο είναι πολύ καλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ