Εθνικά θέματα

Γυναίκες στην Εθνοφυλακή και με την βούλα του νόμου - Οι φονικές βολές της ελεύθερης σκοπεύτριας Δ.Κουτσουναμέντου αλλάζουν τα δεδομένα

Πριν από λίγες ημέρες μία γυναίκα εθνοφύλακας η Δέσποινα Κουτσουναμέντου με βαρύ οπλισμό και με ικανότητες ελεύθερου σκοπευτή τράβηξε τα βλέμματα όλων κατά την διάρκεια άσκησης στην Ικαρία. Προκάλεσε απορίες αν μία γυναίκα μπορεί να υπηρετεί ως εθνοφύλακας και μάλλον φάνηκε να υπήρχαν κάποια κενά στο νόμο. Έρχεται τώρα λοιπόν διάταξη που ξεκαθαρίζει το τοπίο και επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν ως εθνοφύλακες. Γυναίκες στην Εθνοφυλακή λοιπόν με την βούλα του νόμου.

Αυτή θα είναι μια από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στην σχεδόν εκ βάθρων αναμόρφωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που αφορούν θέματα προσωπικού. Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου από την νομική υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αναμένεται σύντομα να δοθεί προς έγκριση στον αρμόδιο για θέματα εθνοφυλακής, Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη. 

Εκεί αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του Αναπληρωτή Υπουργού, με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν ο κ. Κουβέλης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην δυνατότητα ένταξης των γυναικών στην Εθνοφυλακή. Ωστόσο και στην αρχή χαρακτήρισε ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε, όπως έπραξε και όσον αφορά στην απειλή από την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την παρουσίαση -σε άσκηση Εθνοφυλάκων στην Ικαρία- από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο της πρώτης γυναίκας Εθνοφύλακα. Ο κ. Δανέλλης στην σχετική ερώτηση ζητάει απαντήσεις αναφορικά με την συμμετοχή της στην συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, με δεδομένη την απουσία σχετικής πρόβλεψης στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Διαβάστε την ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού:

Το τελευταίο διάστημα δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από σχετικές φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), κάνουν λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών στην Εθνοφυλακή, παρότι το ΓΕΣ διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για στελέχη. Συγκεκριμένα, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως στη Θράκη σύζυγοι στρατιωτικών έχουν βρεθεί σε χώρο εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι αποτελούν τις πρώτες γυναίκες της Εθνοφυλακής. Σε άλλες φωτογραφίες από εκπαίδευση Εθνοφυλάκων διακρίνεται γυναίκα με στολή παραλλαγής σε θερμή χειραψία με τον Αρχηγό του ΓΕΣ. Στην δε Ικαρία, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε και επισήμως την «πρώτη γυναίκα Εθνοφύλακα».

Δεδομένου ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης γυναικών στην Εθνοφυλακή. Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία «ένταξης» γυναικών στην Εθνοφυλακή γίνεται μάλλον ανεπίσημα και χωρίς κριτήρια, όπως τουλάχιστον αυτά που ορίζει ο ν. 1295/1982, και δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια σχετική προκήρυξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με ποιες διαδικασίες και βάση ποιου νόμου επελέγη η «πρώτη γυναίκα εθνοφύλακας», στην οποία αναφέρθηκε μάλιστα ο ίδιος;
Θα μπορέσει η συγκεκριμένη «Εθνοφύλακας» να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 746 Εθνοφυλάκων, που έχει προκηρύξει το ΓΕΣ για το 2018;
Περιλαμβάνει η εκπαίδευση των γυναικών που συμμετέχουν στις ασκήσεις Εθνοφυλακής βολές με όπλα; Σε περίπτωση ατυχήματος πως καλύπτονται τόσο οι διοικήσεις των Μονάδων, όσο και οι ίδιες οι εκπαιδευόμενες;

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Εθνοφύλακας; Τη λένε Δέσποινα Κουτσουναμέντου και τράβηξε πάνω της τα βλέμματα στην πρόσφατη Άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου.

Ελεύθερη σκοπεύτρια με άριστες επιδόσεις και εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στις Πολεμικές Τέχνες. Η άσκηση μάλιστα είχε γίνει παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΣ ανιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, στην οποία η 34χρονη Ικαριώτισσα έδειξε τις ικανότητες.

Στο τέλος της άσκησης ο Πάνος Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γυναικεία παρουσία αναφέροντας: «Χάρηκα ιδιαίτερα που είδα καταδρομικές επιχειρήσεις από τους εθνοφύλακες. Θα δοθεί η δυνατότητα να περνούν και σχολεία και σήμερα παρουσιάζουμε και την πρώτη γυναίκα εθνοφύλακα, ελπίζοντας μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε πλέον πιστοποιήσει την παρουσία γυναικών εθνοφυλάκων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ