Ενέργεια

Γαλλική «ομπρέλα» στην κυπριακή ΑΟΖ: «Κλείδωσε» η σύμπραξη Eni-Total - Συμφωνία-κόλαφος για την Τουρκία - Επιλύεται και η διαφορά με Ισραήλ

Eκτός παιχνιδιού μένει η Τουρκία μετά το colpo grosso της Κύπρου. Μόνο η τυπική έγκριση του Υπουργείου Ενέργειας απομένει για την οριστικοποίηση της συνεργασίας των εταιρειών Total-ENI στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι δύο εταιρείες τα βρήκαν και πλέον αναμένουν το πράσινο φως της Λευκωσίας.

Αυτό προέκυψε στη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη. Η Τotal μετά τη συμφωνία συμμετέχει ως ισότιμο μέρος στο οικόπεδο 8 έχοντας το 50% των δικαιωμάτων.

Το ίδιο μοντέλο συνεργασίας αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στα οποία κατέχει τα δικαιώματα η εταιρεία ΕΝΙ. Δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να γίνει και στο οικόπεδο 3 όπου η Τουρκία παρεμπόδισε τους προηγούμενους μήνες γεώτρηση της ιταλικής εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι θα είναι το τρίτο οικόπεδο, μετά το 6 και το 11, στο οποίο θα υπάρξει γαλλοϊταλική συνεργασία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κεφάλαιο αυτό κτυπούν «καμπανάκι» στην Άγκυρα που αισθάνεται ότι περιθωριοποιείται στο ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής και αντιθέτως ισχυροποιούνται και ενισχύονται χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

Η αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες στην Κύπρο, αλλά και η γενικευμένη αναθεωρητική πολιτική της στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αποσκοπεί εκτός όλων των άλλων στο να κερδίσει μερίδιο από τους νέους φυσικούς πόρους που εντοπίζονται και κυρίως να αποκτήσει τον «έλεγχό» τους μέσω της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών που θα διασχίζουν το τουρκικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση όμως, στα δύο άλλα φλέγοντα μέτωπα για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας διαπιστώνονται εξίσου πολύ σημαντικές, αλλά και ελπιδοφόρες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, στο ζήτημα της εξαγωγής κυπριακού Φυσικού Αερίου από το τεμάχιο «12» – «Αφροδίτη», μέσω αγωγού προς τα μονίμως «διψασμένα» αιγυπτιακά τερματικά, η εν λόγω συμφωνία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, με μοναδικό «αγκάθι» τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Παράλληλα, προς επίλυση οδεύει και η διαφορά μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ για τον καθορισμό και διαμοιρασμό των αποθεμάτων του «Αφροδίτη – 12» το οποίο αντλεί ποσότητες από ταμιευτήρα φυσικού αερίου «Ισάι» το οποίο ανήκει στην ισραηλινή ΑΟΖ. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=mcm0sDzT9Bk

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ