Κόσμος

Βρετανία: Πάνω από 30.000 διαδηλωτές στους δρόμους για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Με τη σκωτσέζικη σημαία ανα χείρας οι διαδηλωτές κατέκλυσαν και φέτος τους δρόμους της Γλασκώβης. Στην ετήσια πορεία καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή.  Σύμφωνα με την αστυνομία οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση, ήταν 35.000, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές έφτασαν τις 60.000.

Πέρυσι, να θυμίσουμε, το παρόν στην κινητοποίηση είχαν δώσει 20.000 άνθρωποι.

Είτε κρατώντας την, είτε... φορώντας την ως κάπα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πόλης, ενώ ορισμένοι εμφανίστηκαν με κιλτ, την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα. Ανάμεσα στο πλήθος, μάλιστα, μπορούσε κανείς να διακρίνει και σημαίες της Καταλονίας, ενώ κατά μήκος της διαδρομής είχαν συγκεντρωθεί και αντιδιαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.«Συμμετέχω σε αυτού του είδους τις πορείες εδώ και 35 χρόνια και δεν έχω ποτέ δει ένα τόσο μεγάλο πλήθος» δήλωσε στο AFP ο Κιθ Μπράουν, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) κι ένας από τους στενότερους συμμάχους της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον.
Στην ετήσια πορεία καταγράφεται ολοένα και μαζικότερη συμμετοχή μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο του 2014, στο οποίο έχασαν οι εθνικιστές, καθώς το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον έχει ζητήσει την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, έπειτα από εκείνο για το Brexit, τονίζοντας, ότι, το 62% των Σκωτσέζων απέρριψε την αποχώρηση από την ΕΕ. Ωστόσο τα σχέδια της αναβλήθηκαν καθώς το κόμμα της υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές του Ιουνίου του 2017. Ο Κιθ Μπράουν, από την πλευρά του, προτείνει ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2019.«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί θα φέρει το Brexit και θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως τον Οκτώβριο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα εργαζόμαστε ακατάπαυστα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές