Πατριαρχεία

Βουλγαρική Εκκλησία: Δεν θα δημιουργήσουμε σχίσμα στην Ορθοδοξία για το μακεδονικό ζήτημα

Νερό στο κρασί της φαίνεται να βάζει η βουλγαρική Εκκλησία αναφορικά με το ζήτημα των σχισματικών των Σκοπίων.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσίευσε δήλωση του Μητροπολίτη Ρούσε Ναούμ , διευκρινίζοντας τη στάση της Ιεράς Συνόδου προς το θέμα της σχισματικής «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο το θέμα.

Η "μακεδονική" εκκλησία είχε απευθύνει έκκληση στη βουλγαρική εκκλησία τον Νοέμβριο για να την βοηθήσει να ομαλοποιήσει την κανονική της κατάσταση και να γίνει μια αναγνωρισμένη αυτοκέφαλη Εκκλησία. Η Βουλγαρική Εκκλησία συμφώνησε να βοηθήσει, πράγμα που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις από τις εκκλησίες της Σερβίας, της Ελλάδας και βέβαια της Κωνσταντινούπολης.

Η τελευταία δήλωση της βουλγαρικής Εκκλησίας έρχεται και μετά τις έντονες συζητήσεις που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση της Συνόδου ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της "μακεδονικής εκκλησίας" για την 1000η επέτειο της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας.

Στη δημοσιευμένη δήλωση, ο Μητροπολίτης Ναούμ εξηγεί εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου:

"1. Οι ιεράρχες δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εγκαταλείψουν την αιώνια ιστορία και την κανονική τους αξιοπρέπεια ως διάδοχο της ιστορικής βουλγαρικής Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, ανεξάρτητα από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση που έχει η Οχρίδα στα σύνορα της "Μακεδονίας".

2. Η Σύνοδος δεν έστειλε εκπροσώπους στην εορταστική επέτειο των σχισματικών, διότι στην πραγματικότητα θα αποτελούσε μια «εθνική προδοσία», καθώς η συμμετοχή στην εκδήλωση θα αποτελούσε σιωπηρή αναγνώριση των ισχυρισμών της μακεδονικής εκκλησίας ως διαδόχου της ιστορικής Αρχιεπισκοπής Οχρίδας

3. Οι Βούλγαροι επίσκοποι προσπαθούν να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα με αξιοπρέπεια, ενώ παράλληλα υπερασπίζονται τα κανονικά διατάγματα της ιερής Ορθοδοξίας, "μη επιτρέποντας οποιαδήποτε απόκλιση από την ενότητα της Αγίας, Καθολικής, Αποστολικής Εκκλησίας".

4. Η ιδέα ότι η Βουλγαρική Εκκλησία θα μπορούσε να αναγνωρίσει μόνη της τη μακεδονική εκκλησία χωρίς φόβο για σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο είναι ανεπαρκής και υποτιμημένη και δεν αξίζει την αξιοπρέπεια των Ορθοδόξων Χριστιανών.

5. Η αρχική επιστολή του Αρχιεπισκόπου Σκοπίων Στέφανου της σχισματικής μακεδονικής εκκλησίας δεν λέει ότι αναγνωρίζουν τη Βουλγαρική Εκκλησία ως μητέρα Εκκλησία τους αλλά ότι θα την αναγνωρίσουν ως τη μητέρα τους μόνο εάν οι Βούλγαροι αναγνωρίσουν πρώτα τους Μακεδόνες ως αυτοκέφαλους. "Δηλαδή, η επιθυμία τους δεν είναι άνευ όρων",

καταλήγει η δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης