Εθνικά θέματα

Βουλή: Άνω-κάτω στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για τα F-16

Θυελλώδης ήταν η κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής με θέμα την αναβάθμιση των F-16. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον Βασίλη Κικίλια από πλευράς ΝΔ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Η ΝΔ επέκρινε ιδιαίτερα τον κ. Καμμένο για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαδικασίες έγκρισης της σύμβασης. Η συνεδρίαση διεκόπη και ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη. Επιστρέφοντας δήλωσε ότι η ΝΔ εγκρίνει επί της αρχής τη συμφωνία, ασκώντας όμως κριτική στον κ. Καμμένο.

Η αιτία της αντιπαράθεσης

Αιτία για τη σύγκρουση αποτέλεσε ο τρόπος που χειρίστηκε ο κ. Καμμένος τις διαδικασίες επικύρωσης των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των 85 από τα συνολικά 123 F-16, που διαθέτει η χώρα. Κι αυτό, επειδή ο κ. Καμμένος, σε αντίθεση με ότι προβλέπεται, ζήτησε πρώτα την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και μετά της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κικίλιας από τη ΝΔ και ο κ. Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έθεσαν το ζήτημα της διαδικασίας στον υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένους τους είπε ότι εάν η ΝΔ κάνει μία ξεκάθαρη δήλωση ότι η συμφωνία είναι ισχυρή, τότε μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια διαδικαστικά ζητήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, κάλεσε τα κόμματα να εγκρίνουν τη σύμβαση για τα εξοπλιστικά και θα ακολουθήσει νέο ΚΥΣΕΑ.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να συνεννοηθούν με τις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Κικίλιας: Ο Καμμένος φέρει ακέραια την ευθύνη

Λίγο πριν επανέλθει στη συνεδρίαση, ο βουλευτής της ΝΔ και αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Καμμένο για τους χειρισμούς του, ωστόσο ανέφερε ότι η ΝΔ επί της αρχής λέει «ναι» επί της αρχής στη συμφωνία.

«Η ΝΔ επισημαίνει ότι ο υπουργός φέρει ακέραια την ευθύνη για την μη ορθή τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για την συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι έως και σήμερα δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, της οποίας η ευθύνη υλοποίησης βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Παρά ταύτα θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και της Πολεμικής Αεροπορίας η ΝΔ εκφράζει την σύμφωνη γνώμη επί της αρχής για την συμφωνία αυτή», ήταν η δήλωση του κ. Κικίλια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ