Μέση Ανατολή

Βέβαιος ο Ερντογάν για τα μελλούμενα: "Oι ΗΠΑ μας οδηγούν στον Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο από την Ιερουσαλήμ - Ζούμε ήδη τις σκοτεινές περιόδους"


Ο Τούρκος σκληρός ισλαμιστής πρόεδρος Ρ.Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ οδηγούν με την πολιτικής τους σε ένα Τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με αφορμή την ιερή πόλη της  Ιερουσαλήμ..    

«Ο κόσμος ζει μέσα στις "σκοτεινές περιόδους που θυμίζουν τα χρόνια που προηγήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" λόγω της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο think tank του ινστιτούτου  Chatham House τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εδώ στο Βίντεο, μαζί με την Τερέζα Μέι καλεί το Ισραήλ για "αυτοσυγκράτηση".
https://twitter.com/SkyNews/status/996436174343258113?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ημέρα που αποφασίστηκε επίσημα η μεταφορά της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ  στην Ιερουσαλήμ, καθώς και τις πρόσφατες ενέργειές των Αμερικανών στην Συρία και το Ιράν, γράφει  ο Guardian .

Ο Ερντογάν ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές  της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι την ιστορική πόλη που επικαλούνται προφητείες τριών θρησκειών ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Ερντογάν καταδίκασε τις ΗΠΑ ξανά  στο Chatham House στο Λονδίνο, όταν δήλωσε ότι η απόφαση να μετακινηθεί η πρεσβεία ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Αμερική επέλεξε να είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση, έτσι έχασε το ρόλο της ως διεθνής μεσολαβητής.

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στις σκοτεινές μέρες του προλεταριακού Β’ παγκοσμίου πολέμου» , ανέφερε ο Ερντογάν στην  εφημερίδα Guardian.

«Η απόφαση του Ιράν ήταν "μέρος ενός μοντέλου εγωιστικών μονομερών αποφάσεων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ερντογάν στον Guardian.

Τα λόγια του προέδρου εκφράστηκαν και από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση τη Δευτέρα, η οποία επαναλαμβάνει την άποψη της Τουρκίας για την μετακίνηση της πρεσβείας ως παράνομη,  τονίζοντας ότι «δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποκάλεσε το σχέδιο του Τράμπ ως το «χαστούκι του αιώνα» στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αμφισβητούν το δικαίωμα κυριαρχίας του Ισραήλ σε ολόκληρη την πόλη και επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε την απόφαση του Τράμπ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοινώθηκε, ζητώντας έκτακτη σύνοδο της ισλαμικής διάσκεψης κορυφής της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) στην Κωνσταντινούπολη εκείνο του μήνα.

Η Σύνοδος Κορυφής εξέδωσε ανακοίνωση  στην οποία  συμφώνησαν  τα  57 κράτη-μέλη, και τα οποία απέρριψαν και καταδίκασαν «με την ισχυρότερη έννοια τη μονομερή απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που αναγνώρισε το Al-Quds ως  πρωτεύουσα του Ισραήλ, η οποία ευρίσκεται για τους ίδιους υπό ισραηλινή  κατοχή» .

Τούρκοι πολίτες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης πήραν επίσης τους δρόμους  για να εκφράσουν την οργή τους αφού δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας,  ενώ διαμαρτυρήθηκαν για την μετακίνηση της πρεσβείας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από την  πυρηνική συμφωνία με το Ιράν , ενώ τόνισε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις έναντι της Τεχεράνης  σε αντάλλαγμα των αυστηρών  ελέγχων που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχόλιο του Τούρκου προέδρου αντικατοπτρίζει την πολύμηνη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ  ΗΠΑ-Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές