Κόσμος

Αυτό είναι το πιο παγωμένο μέρος στον πλανήτη – Που βρίσκεται το μέρος με τις εξωπραγματικές θερμκρασίες (Εικόνες)

Μπορεί η Ρωσία να είναι γνωστή για τις πολικές θερμοκρασίες της και τα μονίμως παγωμένα τοπία της, αλλά αυτό το χωριό ξεπερνάει κάθε φαντασία, καθώς εκεί το θερμόμετρο να έχει πέσει ακόμη και στους -71.2 βαθμούς Κελσίου και είναι το παγωμένο μέρος του κόσμου.

Το χωρίο Οϊμιάκον ανατολικά της Ρωσίας (που λέγεται αλλιώς και «Πόλος του κρύου») κατέχει την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί πότε σε κατοικημένη περιοχή στον πλανήτη.

Στο χωριό μένουν μόνιμα περίπου 500 άτομα, ενώ από το μακρινό 1920 ήταν ήδη τόπο έλξης για τους βουκόλους, οι οποίοι έκαναν μία στάση εκεί για να πιουν τα κοπάδια τους νερό.

Το ειρωνικό είναι πως το όνομα Οϊμιάκον …. σημαίνει στην πραγματικότητα «μη παγωμένο νερό» εξαιτίας μια θερμής πηγής που υπάρχει εκεί κοντά.

Οι περισσότεροι κάτοικοι έκαιγαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια στα σπίτια τους ξύλα για να ζεσταθούν, καθώς λίγοι ήταν εκείνοι που απολάμβαναν τις σύγχρονες ανέσεις.

Στο «χωρίο των -70» δεν φυτρώνει τίποτα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τρώνε ως επί το πλείστον κρέας ταράνδου ή αλόγου.

Υπάρχει ένα μεγάλο κατάστημα που παρέχει τα απαραίτητα στους κατοίκους, ενώ οι ντόπιοι εκτρέφουν ταράνδους ή είναι κυνηγοί και ψαράδες στις παγωμένες λίμνες.

Οι γιατροί λένε πως ο λόγος που οι ντόπιοι δεν υποφέρουν από υποσιτισμό είναι το γάλα των ζώων, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Κλιματικά δεδομένων με τις θερμοκρασίες του χωριού Οϊμιάκον (1981-2010)

Επίσης, το μόνο σίγουρο είναι πως εκεί οι μαθητές είναι πολύ πιο σκληρά εκπαιδευμένοι να αντέχουν στο κρύο απ΄ ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς εκεί τα σχολεία κλείνουν μόνο αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 52 βαθμούς Κελσίου.

Το χωριό βρίσκεται περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα, η ημέρα να διαρκεί το χειμώνα… 3 ώρες και το καλοκαίρι… 21 ώρες.

Και παρά το πολικό ψύχος χωρίς προηγούμενο, το καλοκαίρι το θερμόμετρο δείχνει, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μέχρι και 30 βαθμούς.

Βέβαια, το απίστευτο είναι το τι κάνουν οι ντόπιοι για να καταφέρουν να επιβιώσουν όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πέρα από το φυσιολογικό.

Λέγεται πως πολλοί αφήνουν την μηχανή του αυτοκινήτου τους όλη μέρα ανοιχτή για να μην παγώσει, ενώ μερικοί αποφεύγουν να φορούν γυαλιά γιατί κι αυτά μετά από λίγο παγώνουν από το κρύο.

Επίσης, το χωριό είναι τόσο παραδοσιακό, που οι κάτοικοι έχουν ακόμη εξωτερικές τουαλέτες στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να βγουν έξω στους -50 για να πάνε στο μπάνιο. Ακόμη τα κινητά εκεί δεν λειτουργούν, καθώς δεν υπάρχει σήμα, ενώ δύσκολα θα βρει κάποιος υπολογιστή.

Ακόμη ένα πρόβλημα που υπάρχει με τις εξωπραγματικές θερμοκρασίες του χωριού είναι πως με τέτοιο κρύο είναι πολύ δύσκολο να ταφούν οι νεκροί, καθώς μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε ακόμη να πάρει και τρεις μέρες.

Ο λόγος είναι πως για να γίνει η κηδεία πρέπει να αποψυχθεί η γη και να ανοιχτεί μία τρύπα στο έδαφος.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ντόπιοι ανάβουν φωτιές μέχρι να λιώσει το χιόνι και μετά ακολουθούν την συνηθισμένη διαδικασία.

Πλέον γίνονται προσπάθειες για να γίνει τουριστικός προορισμός το χωριό Οϊμιάκον, καθώς ταξιδιωτικές εταιρίες υποστηρίζουν πως προσφέρουν στους τουρίστες την ευκαιρία να δουν πως είναι να ζει κανείς στο πιο κρύο σημείο του κόσμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...