Ρωσία

Αυτό είναι το μέλλον του ρωσικού Στρατού: Το ρομποτικό ΤΟΜΑ Uran-9 UGV/UGCV (Βίντεο)

Ένα ενδιαφέρον οπλικό σύστημα που δείχνει το δρόμο πουν θα ακολουθήσει ο Ρωσικός Στρατός στο άμεσο μέλλον παρουσιάστηκε στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Μόσχας. Πρόκειται για το τηλεχειριζόμενο ΤΟΜΑ Uran-9 UGV/UGCV το οποίο παρουσιάστηκε ανεπίσημα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016.

To Uran-9 UGV/UGCV είναι ένα τεθωρακισμένο ερπυστριοφόρο όχημα με μήκος 5,12 μέτρα, πλάτος 2,53 μέτρα, ύψος 2,5 μέτρα και βάρος 10 τόνους, το οποίο αναπτύχθηκε από το εργοστάσιο 766th UPTK και εντάχτηκε στο δυναμικό του Ρωσικού Στρατού στα τέλη του 2016.

Το όχημα μπορεί να κινείται με ταχύτητα 35 χλμ την ώρα στο οδόστρωμα και με ταχύτητα 25 χλμ την ώρα εκτός δρόμου. Για την προστασία του το όχημα διαθέτει ενεργητική θωράκιση στο σκάφος και σύστημα προειδοποίησης ακτινοβολίας laser.

Το Uran-9  είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρως περιστρεφόμενο πυργίσκο, ο οποίος διαθέτει ένα πυροβόλο των 30 χλστ τύπου Shipunov 2A72, τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους 9M120-1 Ataka (NATO: AT-9 Spiral-2) με εμβέλεια 400 μέτρα έως 6 χλμ, έξι εκτοξευτές θερμοβαρικών ρουκετών των 93 χλστ τύπου Shmel-M με εμβέλεια 1,7 χλμ και ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 χλστ τύπου Kalashnikov PKT/PKTM.

Εναλλακτικά το όχημα μπορεί να φέρει τέσσερις αντιαεροπορικούς πυραύλους 9K333 Verba ή έξι αντιαρματικούς πυραύλους 9M133M Kornet-M. Επί του πύργου υπάρχει ένα υπερυψωμένο περιστρεφόμενο συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας και αποστασιόμετρο laser που βοηθά στον εντοπισμό των στόχων.

Μόλις οι στόχοι εντοπιστούν ένα δεύτερο συγκρότημα αισθητήρων ημέρας/νύκτας και αποστασιόμετρο και καταδείκτη laser αναλαμβάνει τον εγκλωβισμό τους και την καταστροφή τους αξιοποιώντας το πυροβόλο τους πυραύλους και τις ρουκέτες.

Το Uran-9 UGV/UGCV διαθέτει βαλλιστικό υπολογιστή και Σύστημα Ελέγχου Πυρός με αυτόματο σύστημα εντοπισμού στόχου, αναγνώριση και παρακολούθηση του στόχου. Οι αισθητήρες του οχήματος μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν στόχους που βρίσκονται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων κατά την διάρκεια της ημέρας και τρία χιλιόμετρα κατά την διάρκεια της νύκτας.

Όσον αφορά τον τηλεχειρισμό του οχήματος ο χρήστης μπορεί να ελέγχει το όχημα σε απόσταση μέχρι και τρία χιλιόμετρα. Για την καθοδήγηση του οχήματος το όχημα φέρει αριθμό καμερών οι οποίες επιτρέπουν την απόκτηση επίγνωσης της καταστάσεως που επικρατεί στο ευρύτερο περιβάλλον που επιχειρεί το όχημα.

Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το όχημα δοκιμάστηκε υπό ρεαλιστικές συνθήκες στη Συρία όπου χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση αναγνωριστικών αποστολών και την υποστήριξη επιτιθέμενων μονάδων πεζικού.

https://www.youtube.com/watch?v=cgfGrn50NiM

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ