Ελληνοτουρκικά

Αυτή είναι η εναέρια απειλή στο Αιγαίο μέχρι η Τουρκία να παραλάβει τα F-35 - Αποκαλύφθηκε στην άσκηση «EFES-2018»



Η Τουρκία τα χρόνια που η Ελλάδα βάλλονταν από την πολιτική των μνημονίων, αλλά και τα προηγούμενα που με δανεικά αγόραζε οπλικά συστήματα και τα έβαζε στις αποθήκες, ανέπτυσσε την αμυντική της τεχνολογίας με την βοήθεια ξένων μεγάλων εταιρειών και σήμερα βρίσκεται στην θέση να έχει made in Turkey όπλα τα οποία μπορούν να κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο.

Και δεν μιλάμε για τα μη επανδρωμένα υποβρύχια που παρουσίασε στο προηγούμενο άρθρο του το «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ», τα οποία αναπτύσσει το τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και ετοιμάζεται να πιστοποιήσει με δοκιμές πλοϊμότητας σε ειδική δεξαμενή, κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο, σύμφωνα με εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά για οπλικά συστήματα που έχει τη διάθεση της σήμερα η Τουρκία και τα χρησιμοποιεί.

Μιλάμε για τα UAV, στα οποία η Τουρκία έχει επενδύσει και έχει αποκτήσει μία πολύ καλή τεχνολογία. Για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία είναι πολύ φθηνότερα ενός μαχητικού αεροσκάφους και μπορούν να κάνουν αποτελεσματική δουλειά σε βάρος των «εχθρικών» Ένοπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω της Ελλάδας και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.

Στην εν εξελίξει άσκηση «EFES 2018» η Τουρκιά έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων των UAVs BAYRAKTAR που η ίδια κατασκευάζει και ήταν εντυπωσιακές. Οι δοκιμές για τον εξοπλισμό των BAYRAKTAR έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό και όπως φαίνεται από το βίντεο από την άσκηση EFES 2018, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

https://twitter.com/BaykarMakina/status/993443000125665280?ref_src=twsrc%5Etfw

Μπορεί τα όπλα που φέρουν να μην είναι ισχυρά, αλλά την ζημία μπορούν να την κάνουν δεδομένου ότι έχουν την δυνατότητα να πετάξουν πολύ χαμηλά, να μην εντοπίζονται εύκολα από την αεράμυνα της Ελλάδας και να κάνουν χτυπήματα στρατηγικής σημασίας. Η Τουρκία τα χρησιμοποιεί πολύ συχνά στο Αιγαίο με τους κατοίκους των νησιών και του Έβρου να μιλούν αρκετές φορές για την θέαση τους πάνω από τα κεφάλια τους.

Πέραν της βολής στην άσκηση «EFES 2018» τον Μάιο του 2016 στην αεροπορική βάση του Ικονίου είχε γίνει ακόμα μία πτήση και βολή αντιαρματικού πυραύλου από το τακτικό UAV BAYRAKTAR. Το UAV είχε κάνει  βολή «έξυπνου» πυραύλου MAM-L κατασκευής της τουρκικής εταιρείας ROKETSAN πετώντας σε ύψος 18.000 ποδών (5.486 μέτρα) σε επίγειο στόχο ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων (μέγιστο βεληνεκές πυραύλου).

Η πρώτη δοκιμαστική βολή πυραύλου (χωρίς όμως εκρηκτική κεφαλή) από το UAV BAYRAKTAR πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, στις 17 Δεκεμβρίου 2015 πάλι επί επίγειου στόχου σε απόσταση 8 χιλιομέτρων και από ύψος 16.000 ποδών. Oι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει 12 UAV BAYRAKTAR, τα οποία κατασκευάζει η εταιρεία BAYKARMAKINA.

Η απειλή δεν έρχεται λοιπόν μόνο από τα τουρκιά F-16 ή από τα F-35 που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και περιμένουν να δούμε αν τελικώς οι ΗΠΑ θα τα πουλήσουν στην Τουρκία, αλλά από μικρότερα οπλικά συστήματα τα οποία αναπτύσσει η γειτονική χώρα και για την ανάσχεση των οποίων η Ελλάδα δεν έχει πράξει το παραμικρό.

https://www.youtube.com/embed/mQIrGRREw_w
https://www.youtube.com/embed/MnCPY1eMXaU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...