Κόσμος

Αυτά είναι τα όπλα της Τουρκίας! - Το ασύλληπτο ποσό που έχουν ξοδέψει για στρατιωτικό εξοπλισμό

«Θα συνεχίσουμε να παράγουμε τα δικά μας όπλα για να γίνουμε μια παγκόσμια δύναμη. Οπως το δικό μας τανκ Αltay, το ελικόπτερο ΑTAK, τα δικά μας drones, τα τεθωρακισμένα μας. Θα αυξήσουμε την αξία της αμυντικής μας βιομηχανίας. Στόχος μας είναι η Τουρκία να έχει αμυντικά συστήματα (σε αέρα, ξηρά και θάλασσα) 100% δικής της παραγωγής».

Η παραπάνω φράση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεκλογική του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη είναι ενδεικτική του πολέμου νεύρων που έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα προπαγανδίζοντας την πολεμική της παραγωγή, ταυτόχρονα βέβαια με την κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο.

Αν έχει παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά τις κινήσεις αξιωματούχων της γείτονος, θα έχει διαπιστώσει ότι είναι σε εξέλιξη ένας επικοινωνιακός βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με δηλώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν πομπώδη ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο για τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Για παράδειγμα, στα τέλη Απριλίου η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι το τουρκικής κατασκευής τανκ Altay μπαίνει σύντομα σε μαζική παραγωγή. Αυτό ήταν. Τις επόμενες ημέρες σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος δημοσίευε φωτογραφίες και βίντεο από το άρμα και ενημέρωνε για τα χαρακτηριστικά του.

Αλλά και την περασμένη εβδομάδα η Αγκυρα διαφήμιζε ακόμη ένα δικής της παραγωγής… υπερόπλο, τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ: στον επίσημο λογαριασμό Twitter της αμυντικής της βιομηχανίας αναρτήθηκε η είδηση ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απέκτησαν ακόμη ένα επιθετικό ελικόπτερο και συνολικά διαθέτουν 35. Την ίδια μέρα, δε, όλος ο τουρκικός Τύπος μετέδιδε με πανηγυρικό τρόπο ότι η Τουρκία συμφώνησε την πώληση 30 ελικοπτέρων στο Πακιστάν.

Ο παροξυσμός προβολής της πολεμικής παραγωγής της Τουρκίας χτυπάει κόκκινο βέβαια όταν είναι σε εξέλιξη στρατιωτικές ασκήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολυδιαφημισμένη άσκηση Εφες 2018 παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά αρκετά καινούργια όπλα «made in Turkey», όπως το θωρακισμένο όχημα Cobra II ή το drone Bayraktar που έφερε οπλισμό και έκανε και την πρώτη του βολή.

Κούρσα εξοπλισμών

Φαίνεται όμως ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία. Οι δαπάνες της Τουρκίας για οπλικά συστήματα δικής της παραγωγής την περίοδο διακυβέρνησης Ερντογάν έχουν εκτοξευτεί και από 5,5 δισ. δολάρια το 2002 έφτασαν τα 42,5 δισ. το 2018. Τα εθνικά πρότζεκτ της Τουρκίας για παραγωγή όπλων το 2002 ήταν μόλις 66 και το 2018 εκτινάχθηκαν στα 600! Η παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας το 2002 ήταν ύψους 1,3 δισ. δολαρίων και το 2018 6 δισ.

Ποια είναι τα πιο διαφημισμένα τουρκικής παραγωγής όπλα;

  • Τανκ Altay: Mολονότι δεν έχει βγει ακόμη σε παραγωγή, οι Τούρκοι επισημαίνουν συνεχώς ότι η χώρα τους θα αποκτήσει σύντομα το δικό της άρμα μάχης
  • Μίνι αεροπλανοφόρο «Anadolu»: Υπό κατασκευήν, μήκους 232 μέτρων. Θα μπορεί να μεταφέρει 8 επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη
  • Ελικόπτερο ΑΤΑK: Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στην Αφρίν και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προβάλλουν τις επιτυχίες του
  • Μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΑΝΚΑ: Το drone της Τουρκίας έκανε πολύ ντόρο στα τέλη Μαρτίου όταν ξεκίνησε τις πρώτες πτήσεις. O τουρκικός Τύπος μετέδωσε και την είδηση της αναχαίτισής του στο Αιγαίο από ελληνικό μαχητικό θέλοντας να δείξει ότι το UAV μάς δημιουργεί προβλήματα

Πηγή: Τα Νέα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ