Ελληνοτουρκικά

Ας ξυπνήσει επιτέλους η κυβέρνηση: Αποζημιώσεις εδώ και τώρα από την Τουρκία για τους εμβολισμούς της κανονιοφόρου «Αμαρτωλός» και του σκάφους του ΛΣ «Γαύδος»



Ο εμβολισμός της τουρκικής κανονιοφόρου «Αμαρτωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» ανοιχτά της Μυτιλήνης, πέραν των εθνικών ζητημάτων που εγείρει και βεβαίως των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν τέτοια επεισόδια για την Τουρκία, προκαλεί και ένα άλλο ακόμη μείζον θέμα το οποίο η κυβέρνηση πρέπει ασφαλώς να θέσει.

Μιλάμε για τις αποζημιώσεις. Δεν είναι δυνατόν το τουρκικό εμπορικό πλοίο να παραβιάζει τους κανόνες της ναυσιπλοΐας και να προσκρούει πάνω σε πολεμικό πλοίο το οποίο πραγματοποιεί επιχείρηση και να την γλυτώνει επειδή ο καπετάνιος έβαλε φουλ τις μηχανές και πέρασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το προηγούμενο με τον εμβολισμό του σκάφος του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος» σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Σε εκείνο μάλιστα το περιστατικό η Ελλάδα είχε έναν λόγο παραπάνω να ζητήσει αποζημίωση από τη Τουρκία, αφού το σκάφος αποκτήθηκε και με ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν το έπραξε όμως δίδοντας το δικαιώματα στην Άγκυρα να κάνει σύστημα τους εμβολισμούς των ελληνικών πλοίων.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρεται πώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο παραβίασε τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο να εννοηθεί πώς η Ελλάδα μπορεί αν κινηθεί νομικά κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του τουρκικού πλοίου.

Κύκλοι επίσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πώς έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων βάση του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Κι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη. Το ζητούμενο όμως είναι να ζητηθούν αποζημιώσεις και να καταδικαστεί αυτή η παράνομη και παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο που αποτελούν κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα.

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι, που είναι το ΝΑΤΟ; Ο λαλίστατος κύριος Στόλτενμπεργκ που παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και παπαγαλίζει την θέση «Ελλάδα και Τουρκία να τα βρούν» που είναι; Γιατί τώρα που η ελληνική κανονιοφόρος «Αρματωλός» συμμετείχε στην επιχείρηση της Συμμαχίας για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, την «Aegean Activity» δεν πήρε θέση καταδικάζοντας την πρακτική της Άγκυρας. Ή μήπως θεωρεί πώς επρόκειτο για τυχαίο γεγονός;

Είναι και αυτό ευθύνη της κυβέρνησης. Πρέπει με παραβάσεις της σε όλα τα διεθνή φόρα να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα και επικινδυνότητα και να ζητήσει επιτέλους να σταματήσει η Τουρκία να συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης επιβάλλοντας της κυρώσεις. Και τρόποι να συμβεί αυτό υπάρχουν.

https://www.youtube.com/embed/eb4D70RaSWE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ