Κοινωνία

Αποδεδειγμένοι τρόποι για να επιβιώσετε από συντριβή αεροπλάνου

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πιθανότητα συντριβής ενός αεροπλάνου είναι μόλις μία στις 2.000.000 πτήσεις. Παρόλο λοιπόν που η πιθανότητα συντριβής είναι εξαιρετικά σπάνια, σύμφωνα με αεροσυνοδούς, ακόμα και στη δυσάρεστη αυτή θέση, υπάρχουν τρόποι που αν όχι εγγυώνται, δίνουν τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να έχουν παραπάνω ευκαιρίες επιβίωσης.

Αρχικά, ο οδηγός επιβίωσης προτείνει να διαλέγετε μεγάλα αεροσκάφη. Υπάρχουν 95% πιθανότητες να επιβιώσετε αν διαλέξετε να κάνετε την επόμενη σας πτήση με ένα μεγάλο αεροπλάνο σε σχέση με ένα μικρότερο, καθώς τα μεγάλα αεροσκάφη τείνουν να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται αυστηρώς. Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη Boeing 717, Bombardier CRJ700/900/1000, Regional Jet Family, Airbus A380, Boeing 787, Boeing 747-8, Airbus A350 και Airbus A340 δεν έχουν προκαλέσει ποτέ μέχρι σήμερα θανατηφόρο ατύχημα.

Επόμενο βήμα; Διαλέξτε την κατάλληλη θέση. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κάθονται κοντά στις εξόδους κινδύνου και 5 θέσεις πίσω από αυτές, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση συντριβής. Παράλληλα, σημειώνεται ότι όσο πιο πίσω κάθεστε στο αεροσκάφος τόσο το καλύτερο. Οι θέσεις κοντά στο πιλοτήριο έχουν 38% πιθανότητες θανάτου, με τις θέσεις στη μέση του αεροπλάνου να έχουν 39% πιθανότητες θανάτου. Οι θέσεις στο πίσω μέρος του αεροπλάνου έχουν 32% πιθανότητες αντίστοιχα και για αυτό θεωρούνται οι καλύτερες.

Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα όταν ο κίνδυνος όταν κάθεστε στο παράθυρο είναι μεγαλύτερος από το όταν κάθεστε στον διάδρομο, αφού η πρόσβαση προς τις εξόδους είναι πιο εύκολη και γρήγορη.

Ακόμη και το ντύσιμό σας παίζει ρόλο στην περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σας. Πρέπει να φοράτε μπλουζάκια με μακρύ και όχι κοντό μανίκι, που δεν είναι φτιαγμένα από εύφλεκτα υλικά καθώς αν ένας κινητήρας πιάσει φωτιά και πάψει να λειτουργεί μπορεί να υποφέρετε από σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, τα μποτάκια με τακούνια και οι γόβες καλύτερο να αποφεύγονται για λόγους ευκολίας στην περίπτωση που θα χρειαστεί να τρέξετε για να σωθείτε.

Παράλληλα, οι αεροσυνοδοί προειδοποιούν τους ταξιδιώτες να μη κοιμούνται κατά τη διάρκεια της προσγείωσης και της απογείωσης. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται τρία λεπτά μετά την απογείωση ή οκτώ λεπτά πριν την προσγείωση. Για αυτό, είναι καλό να είστε σε επαγρύπνηση.

Πρέπει ακόμη να έχετε υπόψη σας ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση σας. Αν το αεροσκάφος συντριβεί στο έδαφος, έχετε, σύμφωνα με έρευνες, 90 δευτερόλεπτα να βγείτε έξω καθώς η φωτιά δυναμώνει με εξαιρετικά γρήγορο βαθμό και δυνατή έκρηξη είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέσα σε μόλις ενάμιση λεπτό. Τέλος, σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης είναι πολύ σημαντικό να σκύψετε και να καλύψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.

Και μια τελευταία συμβουλή; Ακούτε πάντα τις οδηγίες των αεροσυνοδών πριν από κάθε πτήση και μην πανικοβάλλεστε!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ