Καιρός

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πολυήμερη αναταραχή σε πολλές περιοχές της χώρας

Από αύριο Τετάρτη 23/5, ξεκινάει ένα πολυήμερο διάστημα καιρικής… αναταραχής, το οποίο θα διαρκέσει έως τουλάχιστον και τη Δευτέρα 28/5 (του Αγίου Πνεύματος) με φαινόμενα που θα προβληματίσουν πολλές περιοχές της χώρας.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού κατά το διάστημα Τετάρτης 23/5 – Παρασκευής 25/5 θα είναι οι πολύ ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, συνοδευόμενες από χαλαζοπτώσειςκαι τοπικά ισχυρούς ανέμους, ενώ τα φαινόμενα θα εμφανίσουν αξιόλογη επιμονή και διάρκεια, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων και υπερχείλισης χειμάρρων.

Από το Σάββατο 26/5, έως και το τέλος του διαστήματος, τα χαρακτηριστικά του καιρού διαφοροποιούνται καθώς ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο με τη θερμοκρασία να σημειώνει βαθμιαία πτώση ενώ οι καταιγίδες αποσύρονται από την ανατολική ηπειρωτική χώρα και επικεντρώνονται σε δυτικές/βόρειες περιοχές.

Παρόλα αυτά, το Σαββατοκύριακο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για εκδήλωση καταιγίδων και στο νότιο Αιγαίο, τουλάχιστον στην αρχική φάση της ενίσχυσης των ανέμων. Λεπτομέρειες σχετικά με την καθημερινή εξέλιξη του καιρού θα δοθούν.

Όσον αφορά την Τετάρτη 23/5, ισχυρές καταιγίδες αναμένονται από τις 12.00-14.00 έως και το τέλος του 24ώρου σε Μακεδονία, Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα (εκτός της Αττικής και της νότιας Εύβοιας), κεντρική και βόρεια/βορειοανατολική Πελοπόννησο.

Από τις πρώτες βραδινές ώρες φαινόμενα αναμένονται και σε Ιόνιο (Επτάνησα και παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας) και βορειοδυτικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή και οι βοριάδες στο Αιγαίο έως μέτριοι. Τοπικά ισχυρό ρεύμα Α διευθύνσεων αναμένεται στη νότια Πελοπόννησο και περιοχή των Κυθήρων.

Λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού θα υπάρχουν καθημερινά. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας την Πέμπτη στην Αθήνα.

Για όσους εκδράμουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και έχουν τη δυνατότητα της επιλογής, καλό θα ήταν να προτιμήσουν τα δυτικά της επικράτειας, λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα καθώς και των ασθενέστερων ανέμων.

Στο ρίσκο όμως αυτής της επιλογής, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι είναι πιθανή η εκδήλωση καταιγίδων κατά τις απογευματινές ώρες.

defence-point.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ