Ελληνοτουρκικά

Άσκηση "BEYAZ FIRTINA 2018": Η Τουρκία "δερβέναγας" στο Αιγαίο

Να εμφανιστεί ως δερβέναγας της ναυσιπλοοΐας στο Αιγαίο επιδιώκει η Τουρκία μετά το κλείσιμο της αυλαίας της αποβατικής άσκησης "ΕΦΕΣ 2018" και ενόψει της άλλης μεγάλης άσκησης "BEYAZ FIRTINA 2018", που ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου.

Σε μια συμβολική κίνηση με μηνύματα για επέκταση του ελέγχου της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ακόμη και μεταξύ των ελληνικών νησιών αλλά και εντός του FIR Αθηνών και της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση, η Άγκυρα ανήγγειλε την άσκηση NGAGS με την επωνυμία BEYAZ FIRTINA 2018.

Η άσκηση αυτή (Naval Cooperation and Guidance for Shipping) θα διεξαχθεί από 14-18 Μαΐου στο «Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και η περιοχή ορίζεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στα διεθνή ύδατα». Όπως αναφέρει η τουρκική NAVTEX (0569/18) θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες της NGAGS για την αλληλεπίδραση με την εμπορική ναυτιλία στην διάρκεια της άσκησης. Καλούνται μάλιστα οι ναυτιλιακές Αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300grt, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του Τουρκικού Ναυτικού (TNSC) με έδρα την Σμύρνη στην βάση της αρχής «χωρίς κόστος, χωρίς καθυστέρηση».

Καλούνται επίσης τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη να αναφέρονται απευθείας στο TNSC όταν πλησιάζουν η πλέουν στις περιοχές της NGAGS υποβάλλοντας συγκεκριμένη φόρμα στην οποία υποδεικνύονται και τηλέφωνα.

Και η Τουρκική NAVTEX καταλήγει με τα τηλέφωνα και τα email επικοινωνίας. Όπως αναφέρει στην ανάλυση του ο Νίκος Μελέτης στο HellasNews η Τουρκία πραγματοποιώντας την άσκηση αυτή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου σε περιοχές που η άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων ανήκει στην Ελλάδα, επιχειρεί όπως με κάθε τρόπο όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, να υπονομεύσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε όλο σχεδόν το Αιγαίο.

Η εικόνα που δίνει αυτή η άσκηση είναι ότι ακόμη και ελληνικά εμπορικά η αλιευτικά σκάφη στο μέσο του Αιγαίου, εφόσον τους ζητηθεί θα πρέπει να αναγνωρίσουν έστω και για τις ανάγκες της άσκησης, αρμοδιότητα στο κέντρο της Σμύρνης για την ασφαλή ναυσιπλοΐα ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο τούρκος ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Εφες 2018» στη Σμύρνη δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας «θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να διατηρούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα παραμείνουν ως εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας προς την κατεύθυνση των διεθνών εγγυήσεων και των συνθηκών της Συμμαχίας στο κυπριακό νησί».

Ο όρος Naval Cooperation and Guidance for Shipping (NCAGS) αφορά ασκήσεις και επιχειρήσεις για την παροχή συμβουλών για ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στην διάρκεια περιόδων ειρήνης ,εντάσεων ,κρίσεων και πολέμου. Το προσωπικό των συγκεκριμένων αποστολών NCAGS λειτουργεί ως ο σύνδεσμος μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών και των πολιτικών Αρχών. Στην Διάρκεια πολέμου είναι υπεύθυνοι να δημιουργήσουν ακόμη και κομβόι για την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων.

onalert.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...