Βαλκάνια

Το Ισραήλ «γυρίζει» ξανά στα Βαλκάνια μετά τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία - Ελλάδα-Κύπρος «αποτελούν» αξιόπιστους συμμάχους

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Πολλά αλλάζουν ραγδαία πλέον στην βαλκανική χερσόνησο στην οποία «μαζεύονται» πολλοί πλέον  διεκδικητές... μετά τους Ρώσους, Αμερικανούς, Τούρκους…και τώρα τους Εβραίους που επιστρέφουν στην περιοχή μας και στην Ελλάδα.

Οι έντονες και πολύ άσχημες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ συνέβαλαν στη διεύρυνση της ισραηλινής επιρροής στα Βαλκάνια, αναφέρει έγκυρο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Spectator.

Μεταξύ πολλών σημείων αναφέρεται η σύσφιξη των αμυντικών , εμπορικών και άλλων σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα, και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής μέσω του πολιτισμού , της θρησκείας και της πολιτικής.

Υπάρχει ένα εκτεταμένο σχέδιο του Τελ Αβίβ για την  αποκατάσταση των εβραϊκών μνημείων στα Βαλκάνια , όπως το νεκροταφείο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ΠΓΔΜ,  οι επενδύσεις στη Σερβία και οι στενή αμυντική συνεργασία με  Ελλάδα και  Κύπρο,   ειδικά μέσω της πρόσφατης αεροπορικής άσκησης «ΙΝΙΟΧΟΣ», αλλά και την  άσκηση στην Κύπρο με την ονομασία «Ονήσιλος-Γεδεών 1/2018». 

Μαζί με την επέκταση των επιχειρηματικών και πολιτιστικών δεσμών  έρχονται  πλέον περισσότεροι Ισραηλινοί τουρίστες τουρίστες, των οποίων ο αριθμός είχε πέσει το 2017 .

Η πολύ μεγάλη αναμενόμενη αύξηση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς , οι οποίοι την επισκέπτονταν κάποτε σε μεγάλους  αριθμούς , αλλά δεν αισθάνονταν πλέον άνετα με το αυταρχικό ισλαμικό καθεστώς του Ρ.Ερντογάν .

Μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αύξηση της έντασης μεταξύ των Εβραίων και Τούρκων ήταν  το περιστατικό με το πλοίο «Mavi Marmara» το 2010, το οποίο είχε οδηγήσει σε διπλωματική κρίση.

Πρόσφατες εντάσεις αφορούν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και αξιωματούχων για την Ιερουσαλήμ και  την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να την αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά και το τέμενος Αλ Ακτσά.

Η Άγκυρα δεν αποδέχεται το γεγονός παίρνοντας σαφώς το μέρος των Παλαιστινίων   και τηρώντας άκρως «αντισημιτική στάση», σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ , ενώ μεγάλη κόντρα με το Ισραήλ  υπάρχει και στον τομέα  της ενεργειακής εξερεύνησης ο οποίος επανέφερε και πάλι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κανένας αγωγός του φυσικού αερίου να διέρχεται το τουρκικό έδαφος , και ταυτόχρονα αναβαθμίζει την σχέση του με Ελλάδα –Κύπρο και «προσελκύει» αμερικανικά στρατεύματα στην χώρα.

Όλα αυτά τη στιγμή που το  ισραηλινό Ναυτικό έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για την προστασία των γεωτρήσεων στην Α.Μεσόγειο ενώ n επιχείρηση θα ενισχυθεί σημαντικά όταν θα παραλάβει σε κάποιο χρονικό διάστημα από τη Γερμανία προηγμένης τεχνολογίας κορβέτες κατηγορίας Sa’ar 6.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τον αμερικανικό άξονα, αν και δεν μπορεί να οδηγήσει στην έξοδό της από το NATO, είναι ωστόσο αρκετή για να μεταβάλλει τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό και στρατηγικό σχεδιασμό τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ η παράλληλη ανάπτυξη του Ευρωστρατού δίνει επιπρόσθετη ώθηση στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το νέο αμερικανικό και νατοϊκό στρατηγικό δόγμα, έτσι όπως αυτό σκιαγραφείται από τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατηγικές επιλογές των τελευταίων μηνών, προωθείται η αναβάθμιση του ρόλου της Αιγύπτου, του Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου  με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού θρησκευτικά και εθνικά τόξου με αυξημένες στρατηγικά δυνατότητες και αποδεδειγμένη πολιτική σταθερότητα.

https://youtu.be/Au2Y0O_tuVY?t=3

https://youtu.be/wGjYRAPAlkw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...