Καψόνι και σόου στα κανάλια από τους Τούρκους στον Ισραηλινό πρεσβευτή (βίντεο)

Δημοσίευση: 16 Μαΐου 2018, 7:55 μμ

Στα άκρα και με μεθόδους που ξεπερνούν τις συνηθισμένες διπλωματικές κινήσεις, οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Το τελευταίο επεισόδιο είχε ως πρωταγωνιστή τον Ισραηλινό πρεσβευτή, τον οποίο η Άγκυρα κάλεσε να αποχωρήσει. Σε ένα πρωτοφανές για διπλωμάτη καψόνι, οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν τον Εϊτάν Ναέ να υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο, ακόμη και να βγάλει τα παπούτσια του, ενώ είχαν καλέσει τις κάμερες των καναλιών προκειμένου να καταγράψουν το… σόου που στήθηκε, προφανώς με την έγκριση της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας.


Ο έλεγχος στα διεθνή αεροδρόμια, ακόμη και στα παπούτσια αποτελεί μία συνηθισμένη διαδικασία για τους απλούς ταξιδιώτες. Σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο, δεν αποτελεί πάγια τακτική, καθώς η οποιαδήποτε ενόχληση διπλωμάτη προσκρούει στους διεθνείς νόμους και οδηγεί σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών.

Δείτε το βίντεο από το σόου των τουρκικών αρχών στο αεροδρόμιομ Κεμάλ Ατατούρκ, στην Κωνσταντινούπολη:

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί προέβησαν σε αντίποινα, καθώς κάλεσαν τον Τούρκο επιτετραμμένο στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, Ουμούτ Ντενίζ να προσέλθει στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ και παρουσία δημοσιογράφων, τον υποχρέωσαν να γδυθεί καταγράφοντας τα πάντα σε βίντεο.