Σκοπιανό

Εκχώρηση εξπρές της Μακεδονίας μας στα Σκόπια - Τι αποφασίστηκε

Εκχώρηση εξπρές από την κυβέρνηση στους Σκοπιανούς. Δίνουμε τα πάντα στο γειτονικό κρατίδιο, χωρίς εμείς να κερδίζουμε τίποτε απολύτως.

Πρόκειται για απόφαση όνειδος, που προκαλεί τον Ελληνισμό.  

Οι πιέσεις είναι έντονες πλέον. Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι έχουν θέσει το θέμα ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους στα Βαλκάνια, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως ανάχωμα στην επέκταση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Γι'αυτό βιάζονται τόσο στη Δύση ορισμένοι, όσο και η δική μας Κυβέρνηση.

Ετσι λοιπόν, κι ενώ μέχρι χθες το Gorna Makedonjia φαινόταν να είναι η επικρατέστερη ονομασία για τα Σκόπια, τα δεδομένα άλλαξαν μετά την ολονύχτια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια! 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Nova Macedonjia είναι πλέον το επικρατέστερο όνομα.

Ακούστε το ρεπορτάζ του «Live News»

https://www.youtube.com/watch?v=QqKD4ehLE0c

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι μετά το χθεσινό δείπνο, είχε συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η σημερινή, δεύτερη συνάντηση, διήρκησε μία ώρα.

«Με τον ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και χθες. Αργότερα το βράδυ, μετά το τέλος της Συνόδου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Σήμερα συναντηθήκαμε για μία ώρα. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα προς επίλυση.

Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, και σήμερα να κουβεντιάσουμε ουσιαστικά. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία«, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «άκουσα χθες με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται, υπερασπιζόμενος την εθνική γραμμή που διαπραγματευόμαστε. Η στάση αυτή είναι καλοδεχούμενη».

Επιπλέον, δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Σκοπιανό, σημειώνοντας, όμως, πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. « Αν δεχτούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση» τόνισε.

Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για τα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια.

Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ, ωστόσο , όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, επεσήμανε πως τότε ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...