Σκοπιανό

ΗΠΑ σε Ελλάδα για Σκόπια: "Προχωρήστε σε συμφωνία με το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν" - Στο "μενού" η Τουρκία


Παίζονται όλα για την Ελλάδα τις επόμενες ώρες τόσο σε σχέση με τα Σκόπια όσο και με την Τουρκία. Τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, βλέπει τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Mitchell στην Ουάσινγκτον, ακολουθεί μπαράζ επαφών με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπολτον και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Χτες είχαμε την παρέμβαση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι την επόμενη Πέμπτη, ίσως και την Παρασκευη θα πραγματοποιηθεί νεα συναντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Δημητρωφ παρουσία του μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς στον ΟΗΕ στην Νεα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επικοινωνία Πενς-Τσίπρα:

“Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”.

Το κακό για εμάς είναι ότι τα ΣΚόπια έχουν οχυρωθεί πίσω από το "Μακεδονία του Ίλιντεν" και ρίχνουν το βάρος της απόρριψης σε εμάς καθώς δέχτηκαν και το erga omnes που τους έθετε ο Ν.Κοτζιάς.

«Η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη την αποδοχή από την ηγεσία της πΓΔΜ του erga omnes, ωστόσο επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς«, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βέβαια όταν ακόμη και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής τονίζει πως είναι " Εξαιρετική η πρόταση για "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" , τότε τι να σχολιάσουμε;

Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ λίγα 24ωρα μετά την παρέμβαση του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να πέσει στα βαθιά της αμερικανο-ευρωπαϊκής έντασης.

Στο ραντεβού του με τον Πομπέο ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται από αμερικανικής πλευράς το Σκοπιανό. Η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο ανταγωνισμού, στον αγώνα δρόμου επιρροής που γίνεται στα Βαλκάνια και στον οποίο μπλέκεται η Γερμανία, η Ρωσία και η Τουρκία, αναμένεται να πιέσει την ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι αυτή η χρονική συγκυρία, αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι μια ιστορική ευκαιρία για να διευθετηθεί η διαμάχη.

Το σήμα της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, εν ολίγοις είναι "προχωρήστε σε συμφωνία".

Στο παρασκήνιο, τα μηνύματα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ από τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είναι πως το όνομα που έπεσε πρόσφατα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το "Μακεδονία του Ίλιντεν" είναι μια πρόταση βιώσιμη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν: «Μακεδονία του Ιλιντεν» και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

Παρότι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα είναι πως απορρίπτεται η ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν», στα Σκόπια επιμένουν σε αυτή τη λύση και μάλιστα χωρίς αναθεώρηση του συντάγματος.

Τόσο ο Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, σε νέες δηλώσεις τους, επέμειναν σε αυτό το σενάριο, με τον μεν πρωθυπουργό να καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ζάεφ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης στη χώρα του, όποια κι αν είναι η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές, έπειτα από την ξεκάθαρη αντίθετη άποψη που εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ζάεφ, σε δηλώσεις έπειτα από την απαλλαγή του από την κατηγορία για δωροδοκία, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, όποια κι αν είναι η λύση στο ονοματολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων meta της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» δεν θέτει σε κίνδυνο αλλά αντιθέτως ενισχύει την ταυτότητα της χώρας του και υποστήριξε ότι δίνει στην Ελλάδα μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.

«Αυτή η πρόταση εξετάστηκε στην ΠΓΔΜ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα, διανοούμενος ή απλός πολίτης που προσβάλλεται από αυτή την πρόταση. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Πρώτα, ας δούμε αυτή την πρόταση μέχρι τέλους και καλώ όλους στην Ελλάδα να την εξετάσουν, γιατί αξίζει», δήλωσε ο Ζάεφ, ο οποίος την Τρίτη θα προτείνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Αλλά και ο Ντιμιτρόφ, σε νέες του δηλώσεις, υποστήριξε σθεναρά την πρόταση «Μακεδονία του Ιλιντεν», ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αναλάβει την ευθύνη και θα παραιτηθεί.

«Αν υποστηρίζεις την ΠΓΔΜ, τότε σίγουρα υποστηρίζεις το “Μακεδονία του Ιλιντεν”», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο 1TV. Πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου να γίνει συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και ο Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη του VMRO αν θέλει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής: Εξαιρετική η πρόταση για "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" - Βίντεο

Εξαιρετική χαρακτήρισε την πρόταση "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" για την ονομασία των Σκοπίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας.

"Το συγκεκριμένο όνομα νομίζω δεν είναι πολύ της μόδας σήμερα από αυτά έχω ακούσει αλλά νομίζω ήταν μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, πρόταση και προσπάθεια για να μπορέσουν να λυθούν μερικά από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις" είπε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

"Η ηγεσία της γειτονικής χώρας είχε σοβαρούς λόγους να ελπίζει ότι θα ήταν δυνατόν να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την υπάρχουσα βουλή. Θεωρεί δηλαδή ότι το όνομα αυτό θα τους βοηθούσε να το περάσουν σύντομα. Αναφορικά με το όνομα το ίδιο, πολύς κόσμος δεν ήξερε γι αυτή την ιστορία, την εξέγερση του Ίλιντεν . Ούτε εγώ ήξερα και μετά πήγα και έψαξα .

Ήταν μια αγροτική εξέγερση του 1903 στην περιοχή της Μπίτοβα του Μοναστηρίου στην οποία συμμετείχαν και αυτοί που αργότερα ονομάσαμε σλαβομακεδόνες και βουλαγαρόφωνοι και ελληνόφωνοι. Ήταν αγροτική επανάσταση των κολίγων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου στο μανιφέστο της είχε μέσα μια λογική πανβαλκανικής συνομοσπονδίας σοσιαλιστικών χαρακτηριστικών και είχε πολλά από αυτά που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος.

Η εξέγερση ήταν εναντίον του οθωμανικού κράτους. Επομένως εκ των πραγμάτων ήταν ονομασία μια απάντηση στα σχέδια και τις επιθυμίες της Τουρκίας να εισδύσει στα Βαλκάνια" πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Δουζίνας ο οποίος είναι και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/998616648499294208?ref_src=twsrc%5Etfw

Δείτε το Βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ