Κόσμος

Ακόμη “πονάνε” οι Τούρκοι για τους S-300: «Οταν τους πήραν οι Ελληνες, οι ΗΠΑ δεν έβγαλαν “άχνα”» - State Department “καρφώνει” Αγκυρα για Αφρίν

Μέγα κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ έχει ξεσπάσει από χθες,  μετά το τελεσίγραφο του «σκληροπυρηνικού» Αμερικανικού ΥΠΕΞ ..ότι... εφόσον η Άγκυρα παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, τότε θα δεχθεί» κύματα κυρώσεων» στην ήδη διαλυμένη οικονομία της και όχι μόνο .  

Ο τουρκικός τύπος κατηγορεί ανοικτά για το θέμα , ( με εντολή Ερντογάν) τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...και εμμέσως  την χώρα μας με τα ¨απονερα΄" να φτάνουν πιθανόν και στην σημερινή "επανακούμβιση" τουρκικού εμπορικού σε ελληνικό πολεμικό πλοίο .

Μιλάμε για το τουρκικό  εμπορικό πλοίο «Karmate» που «χτύπησε» την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Αρματωλός».

Οι νεο-οθωμανοί τονίζουν με οργή για τις ΗΠΑ, ότι ενώ δεν ανέφεραν το παραμικρό για τους  πυραύλους  S-300 της Ελλάδας, μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ, τώρα προβάλουν  τεράστια εμπόδια στην Άγκυρα  για την παραλαβή των  S-400, την  στιγμή που η Τουρκία έχει καταβάλει και προκαταβολή μάλιστα στην Ρωσία, για την παραλαβή  του  ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ο τουρκικός τύπος μεταφέρει ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα και μια πολύ μεγάλη "οθωμανική"  οργή που επικρατεί στο Σαράι του Σουλτάνου …ο οποίος φέρεται αν είναι εγκλωβισμένος με τις επιλογές του στον άξονα..Μόσχα-Τεχεράνη- Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ανέφερε ως γνωστόν  ότι : «η Τουρκία είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, ως εκ τούτου, αναμένουμε από αυτήν να αγοράσει όπλα που είναι συμβατά  με τις υπόλοιπες χώρες μέλη στο ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε τη συμβατότητα αυτών των συστημάτων ( S-400)  με το σύστημα του ΝΑΤΟ ».

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει όμως ότι «η Τουρκία  αποτελεί το νότιο σύνορο του ΝΑΤΟ ελέγχοντας την Μ.Ανατολή και την Α.Μεσόγειο  , όπως και πολλά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ( Ελλάδα) ,οι ΗΠΑ  εξακολουθούν  να κωφεύουν  σε θέματα ασφαλείας της Τουρκίας , η οποία τα επικαλείται  έναντι των κινδύνων από τη Συρία και το Ιράκ . 

Η Τουρκία εξακολουθεί παρόλα αυτά να υποστηρίζει ως θετική την συμμαχία  «σύμπραξης του ΝΑΤΟ» για την απόκτηση ενός συστήματος αντιαεροπορικής  άμυνας.

Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα διαθέτουν ήδη  ρωσικής κατασκευής συστήματα ( S-300) και αυτό δεν απαιτεί καμία εξήγηση για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Nauert, παρά μόνο  η Τουρκία εγκαλείται για το θέμα αυτό», καταλήγει το άρθρο .

Μέγα θέμα αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, και εκτιμάται σύμφωνα με Έλληνες αμυντικούς αναλυτές ότι αυτή η «τουρκική οργή» είχε  πιθανή σχέση  με την "επανακούμβιση" τουρκικού εμπορικού πλοίου σε ελληνικό πολεμικό …σε νατοϊκή άσκηση...για να "περάσει μήνυμα" προφανώς στην Ουάσιγκτον.

Τώρα ίσως η πράξη αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο το πρωί κοντά στην Λέσβο να  είναι ξεκάθαρη όσο ποτέ. 

Ταυτόχρονα, το State Department καρφώνει την Τουρκία για την Αφρίν. 

 Τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφρίν της Συρίας, εξέφρασε η εκπρόσωπος του State Department Χέδερ Νάουερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εθνικό ξεκαθάρισμα που εφαρμόζει η Τουρκία, αντικαθιστώντας τον κουρδικό πληθυσμό που εγκατέλειψε τις εστίες του, με Άραβες εκτοπισμένους από τη Γούτα, είπε ότι «140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν και όσο μπορούμε να πούμε, δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια και τις κοινότητες τους. Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφριν κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Αυτό εξακολουθεί να μας απασχολεί σήμερα».

Απευθυνόμενη προς όλους τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Συρίας, ζήτησε να παράσχουν πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σπίτια τους -και αυτό είναι κάτι που πάντα θεωρούμε σημαντικό να τονίζουμε- πρέπει να είναι με ασφάλεια και εθελοντικά. Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά θα θέλαμε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και το συντομότερο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...