Κόσμος

Απειλεί πλέον ανοιχτά το Ισραήλ την Ρωσία: «Θα μετρήσετε απώλειες»

Το Ισραήλ για πρώτη φορά απειλεί ανοικτά με ισχυρότατο  αεροπορικό κτύπημα τα «αντιαεροπορικά συστήματα» S-300 στην Συρία μαζί με τα ιρανικά,  τινάζοντας στον αέρα…την περίεργη « ηρεμία» που επικρατεί στην χώρα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ , Βρετανίας και Γαλλίας πριν μερικές ημέρες.

Η Ρωσία σύμφωνα με πληροφορίες έχει στείλει προηγμένα πυραυλικά συστήματα S-300 με αεροσκάφος An-124 στον  Ασάντ, και όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι την Δευτέρα, «το Ισραήλ να μην προσπαθήσει να επιτεθεί στα νέα συστήματα αεράμυνας της Συρίας».

Η δεύτερη αποκάλυψη αφορά την ανακάλυψη από Ισραηλινούς κομάντος  «προηγμένων ιρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας» στη Συρία, τα οποία και αυτά « συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των υπό εξουδετέρωση στόχων».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα  Τρίτη ότι το Ισραήλ ενδέχεται να χτυπήσει τα ρωσικής κατασκευής αντι-αεροπορικά συστήματα S-300 στη Συρία.

«Ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σαφές, αν κάποιος κτυπήσει τα αεροσκάφη  μας, θα τον καταστρέψουμε», ανέφερε ο Lieberman σε συνέντευξή του.

«Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι ότι τα αμυντικά συστήματα των οπλικών συστημάτων που μεταφέρουν οι Ρώσοι στη Συρία θα γυρίσουν «μπούμερανκ εναντίον τους», συνέχισε ο ίδιος.

«Εάν το Ισραήλ επιτεθεί στα νέα συστήματα αεροπορικής άμυνας, τότε θα υποστεί "καταστροφικές συνέπειες", δήλωσαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ο Λίμπερμαν από την πλευρά του δήλωσε ότι οι πύραυλοι  S-300 έχουν ήδη εγκατασταθεί στο συριακό έδαφος, και αν και χρησιμοποιούνται μόνο από τους Ρώσους αποτελούν «μεγάλο πονοκέφαλο» για το Ισραήλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους Ιρανούς να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στο συριακό  έδαφος , λέγοντας ότι αυτό αποτελεί « κόκκινη γραμμή» για  το Ισραήλ.

«Αν κάποιος μας κτυπήσει , θα απαντήσουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν έχει σημασία τι σύστημα θα διαθέτει… S-300, S-700 ή κάτι άλλο», δήλωσε ο Λίμπερμαν.

Ρωσικά συστήματα αεράμυνας έχουν εγκατασταθεί στη Συρία εδώ και χρόνια. Τα συστήματα αεράμυνας  της Συρίας χρησιμοποιούν ρωσικούς πυραύλους, ενώ το Ισραήλ τους έπληξε αρκετές φορές .

Το περιοδικό Wall Street Journal ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε ένα ρωσικό κατασκευασμένο προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας μετά την ανάπτυξη  του από το Ιράν στην συριακή  βάση T4  νωρίτερα αυτό το μήνα. Επιπλέον, η Ρωσία έχει αναπτύξει τα δικά της συστήματα S-400 στις δύο βάσεις της στην χώρα.

Όπως έχουν επισημάνει όμως εδώ και πολλές ημέρες πολλοί Ρώσοι ειδικοί, είναι πολύ πιθανή μια διένεξη ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ με αφορμή τους S-300 , και όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι «ορθάνοικτα».

https://youtu.be/PQ82s7Hto-A?t=1

https://youtu.be/E4GVtFAQVAs?t=5

https://youtu.be/fPd9fxRzTj4?t=3

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ