Κόσμος

Αιγαίο θα «βλέπουν» οι S-400 που θα πάρουν οι Τούρκοι: Κίνηση-ματ των ΗΠΑ στην Ελλάδα - Πως «εξαφανίζουν» την Τουρκία από τον γεωπολιτικό χάρτη


Η παράδοση των πυραύλων S-400 που έχει παραγγείλει η Τουρκία στη Ρωσία θα γίνει τον Ιούλιο 2019, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος, αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιτάχυνση της εκτέλεσης του συμβολαίου.

«Εχουμε επισπεύσει για τον Ιούλιο 2019 τον χρόνο παράδοσης στο συμβόλαιο που υπογράψαμε με τη Ρωσία για την απόκτηση των S-400», έγραψε στο Twitter ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για την τεχνική και στρατιωτική συνεργασία Βλαντίμιρ Κόινε είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι η παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Αγκυρα θα ξεκινήσει «πιθανότατα προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020».

Ομως ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα ότι η Μόσχα θα επισπεύσει την παράδοση.

«Σχετικά με τους S-400, είναι μία απόφαση που αφορά την Τουρκία ... Κλείσαμε συμφωνία για το θέμα των S-400, κλείσαμε τον φάκελο αυτόν, είναι μια τελειωμένη υπόθεση», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που επέκριναν την απόφαση της Αγκυρας, εξαιτίας της μη συμβατότητας του ρωσικού συστήματος με τα νατοϊκά αμυντικά συστήματα.

Κίνδυνος για το Αιγαίο

Οπως σας έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στο παρελθόν, έχει αποφασιστεί και που θα τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα και όπως λένε έγκυρες πληροφορίες τα δύο εξ αυτών θα «βλέπουν» Αιγαίο, κάτι που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για την Ελλάδα και την Αεροπορία της χώρας μας. 

Οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να πετύχουν αεροπορικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών με χρήση των S400. Δεν χρειάζεται να πούμε έτσι πέφτει ο τουρκικός ισχυρισμός πως η αγορά των S400 έχει γίνει για αμυντικούς λόγους, αφού η διάταξή τους κάνει σαφές πως στόχος είναι η αεροπορική απομόνωση των κύριων ελληνοτουρκικών μετώπων, στον Έβρο και το Αιγαίο.

Με αυτό τον τρόπο τα τουρκικά F-16 δεν θα χρειαστεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα ελληνικά, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες του αγώνα, καθώς και οι δυο αντίπαλοι θα εκτελούν αφέσεις όπλων από μεγάλη απόσταση. Υπενθυμίζουμε πως το σύνολο των τουρκικών F-16C/D είναι στην έκδοση Block50+Adv, μπορούν λοιπόν να κάνουν χρήση του συνόλου των κατευθυνόμενων όπλων της ΤΗΚ με τον βέλτιστο τρόπο.

Η άφιξη των S400 στο Αιγαίο θα είναι πραγματικά game changer για την περιοχή, και η ΠΑ θα πρέπει να λάβει άμεσα τα μέτρα της.

Το σύστημα δημιουργεί προστατευτική αντιαεροπορική ομπρέλα γύρω του με βάθος όσο και το βεληνεκές του.

Οπότε, ανάλογα με το πού θα τοποθετηθεί, εντός της ακτίνας του μπορεί να περιλαμβάνεται ο εναέριος χώρος της Κύπρου και μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν, το Αιγαίο και σχεδόν ολόκληρη η ελληνική επικράτεια και η Κρήτη, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κριμαία και μέρος της Ρωσίας καθώς και η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία. 

Κίνηση-ματ των ΗΠΑ

Η είδηση που αφορά στην Τουρκία είναι το τρίτο δρομολόγιο ενός γιγάντιου μεταφορικού αεροσκάφους των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Το C-5 των αμερικανών μετέφερε φορτίο 40 τόνων προς άγνωστη κατεύθυνση.  

Η βάση σε σχέση με το παρελθόν αποτελεί ουσιαστικά βάση “φάντασμα” καθώς πλην ελαχίστων υπηρεσιών η αμερικανική παρουσία έχει εκμηδενιστεί. 

Αν συνδυάσει κανείς και τη μεταφορά των πολεμικών αεροσκαφών Γερμανίας και ΗΠΑ τότε το Ιντσιρλίκ πλέον φαίνεται να μην παίζει κανέναν σημαίνοντα ρόλο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Κάπου εδώ φαίνεται ότι μπαίνει στο κάδρο η Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί μετέφεραν και τα πυρηνικά όπλα που υπήρχαν στην Τουρκία. Μια πληροφορία που έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιβεβαίωση της είδησης ότι ξεκίνησε η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρηνικών στη βάση της Ανδραβίδας. Τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ ήδη έχουν μεταφερθεί στη Ρουμανία, ωστόσο η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στην Ελλάδα δείχνει ότι οι Αμερικανοί δημιουργούν “εναλλακτικές”.

Ταυτόχρονα η υποβάθμιση του Ιντσιρλικ συνδέεται και με τη μετεγκατάσταση των αμερικανικών drones από εκεί στο ΑΤΑ της Λάρισας, γεγονός που αναβαθμίζει και τον ρόλο και τη σημασία του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Αμερικανοί θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα με μια σειρά κινήσεων, όπως τη μεταφορά μέρους της βάσης του Ιντσιρλίκ στη χώρα μας.

Επίσης, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τέσσερις βάσεις στην Ελλάδα:

– Επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας (μία από τις πλέον οργανικές αμερικανικές βάσεις στη Μεσόγειο).

– Μεταφορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones (που σταθμεύουν στη βάση του Iντζιρλίκ στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας – ΑΤΑ στη Λάρισα.

-Ανακαίνιση των εγκαταστάσεων των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Ηδη άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εάν αποφασίσουν οι Αμερικανοί τη μεταφορά της βάσης θα φέρουν τις πυρηνικές κεφαλές στην Ανδραβίδα. Ηδη τις μετέφεραν στη Ρουμανία.

-Δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

Ολα αλλάζουν πλέον...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...