Κόσμος

Tι έρχεται στο Αιγαίο; Απειλή για το περιβάλλον το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας! - Μελέτη-σοκ

Τούρκοι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις πιθανές καταστρεπτικές οικολογικές συνέπειες του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, η κατασκευή του οποίου άρχισε στις 3 Απριλίου.

«Το πυρηνικό συγκρότημα Ακούγιου, από την έναρξη της κατασκευής και κατά τη λειτουργία του αλλά και από τα πιθανά απρόβλεπτα ατυχήματα, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικολογία, τη βιογεωγραφία, την οικονομία και το βιοπορισμό των ανθρώπων που ευδοκιμούν στον θαλάσσιο οικοσύστημα και στον τουριστικό κλάδο γύρω από τη Μεσόγειο» δήλωσε στο ahvalnews.com ο πυρηνικός φυσικός και περιβαλλοντικός Χαϊρετίν Κίλιτς.

Ο Φουλ Ουγκουρχάν ιατρός και αντι-πυρηνικός ακτιβιστής στη μεσογειακή επαρχία Μερσίν, όπου κατασκευάζεται το εργοστάσιο, δήλωσε ότι η τοποθεσία δεν ήταν κατάλληλη για πυρηνικό σταθμό.

«Πρώτα απ 'όλα, οι θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού είναι πολύ υψηλές, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ενέργεια για την ψύξη του αντιδραστήρα. Επίσης, το θαλασσινό νερό θα καταλήξει να είναι ακόμη θερμότερο (από την εκροή του εργοστασίου στη θάλασσα) και θα διαταράξει την οικολογία μέσα στη θάλασσα », είπε χαρακτηριστικά.

Τονίζεται, ακόμα, πως το εργοστάσιο κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή. Η τοποθεσία επιλέχθηκε καθώς το πιο κοντινό ρήγμα θεωρήθηκε πως πλέον δεν είναι ενεργό ωστόσο την περιοχή Μερσίν έπληξε σεισμός 5,2 Ρίχτερ (τον Ιούλιο του 2015). Το πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να αντέξει σεισμό 6,5 Ρίχτερ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει η κατασκευή του Ακούγιου να τερματιστεί λόγω της τοποθεσίας του σε μια περιοχή που θεωρείται επιρρεπής σε σεισμούς.

Η Κύπρος που βρίσκεται κοντά στην περιοχή έχει διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Άγκυρας.

Ο Κίλιτς δήλωσε ότι το Ακούγιου θα είναι στην πραγματικότητα το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο που θα κάνει χρήση νερού και θα απορρίπτει νερό στη θάλασσα με αλατότητα έως και 39% και θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς Κελσίου.

«Κάθε μέρα δισεκατομμύρια γαλόνια πολύ διαβρωτικών θαλασσίων υδάτων θα παρεμποδίσουν την απόδοση του συστήματος ψύξης και τελικά θα μειώσουν την λειτουργική ζωή του εργοστασίου», είπε.

Ο Yuriy Galanchuk, γενικός διευθυντής της εταιρείας Akkuyu Nuclear JSC, δήλωσε ότι ο αντιδραστήρας VVER-1200 «χρησιμοποιεί σύγχρονα συστήματα ασφαλείας που συνδυάζουν ενεργητικά και παθητικά συστήματα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια του σταθμού ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες».

«Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας δεν βλάπτουν το περιβάλλον και, επιπλέον, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», υποστήριξε ο Yuriy Galanchuk.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια θα μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές και θα μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον από ό, τι οι μονάδες άνθρακα ή αερίου που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία, επειδή δεν εκπέμπουν επιβλαβείς εκπομπές στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, συμφωνούν επίσης ότι δεν υπάρχει 100% ασφαλής μέθοδος διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων, η οποία είναι εξαιρετικά επιβλαβής για όλους τους ζώντες οργανισμούς.

Ο Pınar Demircan, ακτιβιστής και ερευνητής, ανησυχεί για την κακή κατάσταση της Τουρκίας όσον αφορά την ασφάλεια και πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει επενδύσεις στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια και δώσει κίνητρα για αυτούς τους δύο τομείς αντί για την πυρηνική ενέργεια, θα έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες από τοπικές και εθνικές πηγές ενέργειας», σημείωσε.

Ακόμα, μία έρευνα έδειξε ότι το 86% των ανθρώπων στο Μερσίν είναι αντίθετοι με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου ενώ το 2011 δημιουργήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 100 μιλίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Οι πολίτες είναι εναντίον του πυρηνικού σταθμού και έχουν εκφράσεις τις διαμαρτυρίες τους. Έχουν υπάρξει πολλές νομικές υποθέσεις εναντίον του σταθμού», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αν δημιουργηθεί (ξανά) ένα δημοκρατικό περιβάλλον και πάλι χιλιάδες πολίτες θα διαμαρτυρηθούν βγαίνοντας στους δρόμους».

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει ακόμα να περάσει έναν περιεκτικό πυρηνικό νόμο, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για να καταστεί η ΤΑΕΚ (σ.σ. Τουρκικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) πραγματικά ανεξάρτητη», δήλωσε ο Aaron Stein, κάτοικος ανώτερος υπάλληλος στο think tank της Atlantic Council.

«Η ρυθμιστική αρχή δεν πληροί ακόμα τα κριτήρια για να αποκαλείται ανεξάρτητη και επομένως μπορεί να είναι επιρρεπής σε εξωτερικές παρεμβάσεις που υπονομεύουν το ρόλο της ως ρυθμιστικής αρχής», σημείωσε.

Ο Κίλιτς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για πυρηνική ενέργεια.

«Η τουρκική κυβέρνηση, με την ανεπαρκή νομική και τεχνολογική υποδομή της, δεν είναι σε θέση ή είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα ασφαλές και σωστά διαχειριζόμενο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε.

«Τι είδους κέρδος μπορεί να αποκομίσει η Τουρκία από το σχέδιο εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό για μένα, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη», δήλωσε ο Kerim Has, εμπειρογνώμονας στις τουρκικές-ρωσικές ενεργειακές σχέσεις στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας. "

«Ειλικρινά, δεν βλέπω κανένα κέρδος για την τουρκική πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ακόμα ότι το Ακούγιου θα αυξήσει την εξάρτηση της Άγκυρας από τη Μόσχα, η οποία ήδη παραδίδει στην Τουρκία το 56% του φυσικού αερίου της και το 11% του πετρελαίου της.

«Η ενεργειακή εξάρτηση θα μετατραπεί σε πολύ πιο πολιτική εξάρτηση», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ