Οπλικά συστήματα

Oι «Dambusters» της RAF εξοπλίζονται με F-35Β

H 617 Squadron, η Μοίρα που με την τολμηρή επίθεση στα φράγματα της κοιλάδας του Ρουρ τον Μάιο του 1943 έγραψε Ιστορία, περνά στο Μέλλον: Με την ανασυγκρότησή της θα παραλάβει τα υπερσύγχρονα F-35B, καθιστάμενη η πρώτη πολεμική Μοίρα της RAF που θα πετάξει τον νέο τύπο.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Ουίλλιαμσον, κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον για τα 100 χρόνια της RAF ενώ η Μοίρα είχε ήδη γιορτάσει την 75η επέτειο της αρχικής συγκρότησής της.

Οι πρώτοι «Dambusters» είχαν επιλεγεί ένας-ένας προσωπικά από τον Αντισμήναρχο Γκάι Γκίμπσον για την Operation Chastise, την αποστολή βομβαρδισμού των φραγμάτων Μόνε, Έντερ και Ζόρπε στην κοιλάδα του Ρουρ. Τα τροποποιημένα Lancaster του 617 Sqn χτύπησαν την νύχτα της 16ης προς 17η Μαΐου ρίχνοντας τις ευρηματικές «bouncing bombs» που σχεδίασε ο Μπαρνς Γουώλλις από ύψος –ακριβώς– 60 ποδών (18,2 μ) και με ταχύτητα 220 μιλίων/ώρα (354 χαω) και 11 από τα 19 αεροσκάφη έπληξαν τον στόχο τους.

Τα δύο πρώτα φράγματα κατεστράφησαν πλημμυρίζοντας την κοιλάδα, το τρίτο υπέστη μόνο ελαφρές ζημιές. Το χάος όμως που προκάλεσε η επίθεση παρακώλυσε για αρκετό καιρό την γερμανική πολεμική βιομηχανία σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Από τα Lancs στα 5ης γενεάς F-35Β  

«Το όνομα του 617 Sqn έγινε διάσημο από τους «Dambusters» που διαδραμάτισαν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, είναι αρμόζον ότι πετώντας με τα πιο προηγμένα τζετ του κόσμου, η νέα Μοίρα διασφαλίζει πως ο θρύλος της πρωτοπόρου αεροπορικής ισχύος είναι ζωντανός» τόνισε ο υπουργός. Η ανασυγκρότηση της Μοίρας με τα F-35B Lightning, θα της επιτρέψει να παράσχει για μια ακόμη φορά ικανή, ευέλικτη αεροπορική ισχύ, επεσήμανε ο Διοικητής της Lightning Force, Ταξίαρχος Ντέιβιντ Μπράντσω.

Οι «Dambusters» θα έχουν ως βάση τους το Marham από το οποίο αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι την προετοιμασία για να καταστεί η Μοίρα επιχειρησιακή, εκτελώντας αποστολές από ξηρά και θάλασσα. Στην βάση έχουν γίνει εκτενή έργα υποδομής για την υποδοχή των νέων τζετ (θέσεις για κάθετη προσγείωση, ανανέωση διαδρόμων και τροχοδρόμων, νέες εγκαταστάσεις συντήρησης και εκπαίδευσης, γραφεία και υπόστεγα) συνολικού κόστους 250 εκατομμυρίων λιρών.

Επανδρωμένα με προσωπικό της RAF και του Βασιλικού Ναυτικού, τα stealth μαχητικά 5ης γενεάς θα είναι η προφυλακή της βρετανικής αεροπορικής ισχύος στο μέλλον. Ως μέρος δε της Δύναμης Κρούσης αεροπλανοφόρων, τα Lightning θα επιχειρούν από τα σκάφη της κλάσης Queen Elizabeth.

Προς το παρόν, το προσωπικό της Μοίρας εκπαιδεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πετώντας με τα 15 βρετανικά F-35Β. Όταν άνθρωποι και αεροπλάνα επιστρέψουν στην Βρετανία για να σχηματίσουν το νέο 617 Squadron, από τον Ιούλιο του 2019 επιχειρησιακή εκπαίδευση στον τύπο (Lightning OCU) θα παρέχει το 207 Sqn.

 

πηγή: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ