Αρχείο

Nέος κύκλος αίματος ξεκινά: Ακύρωσε άσκηση με τις ΗΠΑ το Ισραήλ λόγω Ιράν –Μεταστάθμευση ιρανικών αεροσκαφών στην Συρία


Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Σκηνικό πολεμικής ρήξης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει στηθεί στην Συρία ειδικά τις τελευταίες ώρες καθώς ισραηλινά μαχητικά ακύρωσαν την συμμετοχή τους σε άσκηση RED FLAG στην Αλάσκα  σκορπίζοντας ανησυχία και πανικό στην περιοχή.  

Το ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι, λόγω των εντάσεων με το Ιράν στη Συρία, η ισραηλινή αεροπορία ακύρωσε τα σχέδια αποστολής μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην άσκηση Red Flag που φιλοξενείται στις ΗΠΑ, και η οποία αρχίζει στις 30 Απριλίου.

Πρόκειται για μαχητικά F-15I Ra'am της 69ης Μοίρας.

Αν σκεφτεί κανείς πως η αμερικανική 'Red Flag" απαιτεί ουσιαστική προετοιμασία, το Ισραήλ δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μια τέτοια απόφαση αν δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε επιχειρήσεις κατά ιρανικών στόχων.

Θα είναι μόνο ιρανικοί οι στόχοι ή και στόχοι της Χεζμπολάχ;

Με όλα αυτά να λαμβάνουν χώρα στο συριακό έδαφος και σύμφωνα με νέες «καυτές» πληροφορίες, η ισραηλινή Αεροπορία αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ στην Αλάσκα διότι διαπιστώθηκε ένταση στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το Ισραήλ , σύμφωνα με το τοπικό τύπο δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με την παρουσία ιρανικής πολεμικής «αεροπορίας»…η οποία φέρεται να αναπτύχθηκε στη γειτονική Συρία.

Ισραηλινοί αξιωματικοί της MOSSAD εντόπισαν και πολιτικά αεροσκάφη τα οποία θεωρούν ύποπτα για τη μεταφορά όπλων.

Οι Ισραηλινοί φέρονται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να έχουν εντοπίσει και ιρανικά μαχητικά  εκτός από αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει κατά ισραηλινών στόχων στον αέρα ή  ενδοχώρα.

Το Ιράν, μαζί με τη Δαμασκό και την Ρωσία, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την  αεροπορική επίθεση στις 9 Απριλίου σε αεροπορική βάση της Συρίας, Τ-4 που είχε στόχο εκτός όλων των άλλων αντιαεροπορικά συστήματα  και από την  οποία  σκοτώθηκαν επτά μέλη του Ιρανικού Σώματος των Επαναστατικών Φρουρών (IRGC).

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί «απροσδιόριστης υφής αντίποινα», σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ .

Νωρίτερα, συριακά ΜΜΕ ,  όπως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν επίθεση πυραύλων στην αεροπορική βάση Shayrat στην επαρχία της Χομς, ενώ το Arab News, αργότερα, υποστήριξε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη είχαν εντοπιστεί  στο συριακό εναέριο χώρο, λίγο πριν οι πύραυλοι εκτοξευθούν αναφερθεί.

Ωστόσο, μια πηγή στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Rafic Hariri εξήγησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι ισραηλινά αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν στη συριακή βάση από τον Λίβανο , δεδομένου ότι δεν είχε τεθεί  σε συναγερμό η λιβανέζικη αεράμυνα  κατά την χρονική  στιγμή της  φερόμενης ισραηλινής επιδρομής .

Άλλες πηγές επιβεβαιώνουν την επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας μέσω αραβικών πρακτορείων ειδήσεων.

Πληροφορίες προέρχονται όμως και από ισραηλινούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.

Ωστόσο, ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας φάνηκε να αναγνωρίζει ότι η διαρροή υπήρξε , λέγοντας στο Reuters ότι υπάρχουν  λεπτομέρειες σχετικά με "τις αεροπορικές δυνάμεις των Ιρανών  IRGC (τις οποίες ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ως μέγα κίνδυνο  επίθεσης  στο Ισραήλ, για αυτό πιθανόν υλοποίησε την επίθεση στην συριακή βάση Τ-4.)

Το Ιράν σε απάντηση όλων αυτών παρουσίασε το πύραυλο «Kamin-2», ο οποίος είναι το τελευταίο ιρανικό σύστημα πυραύλων που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εθνικών παρελάσεων στο Ιράν για να τιμηθεί η Ημέρα του Ιρανού Στρατού.

Το σύστημα πυραύλων μεσαίου υψομέτρου  έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει μια ποικιλία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και αεροσκαφών  που πετούν σε χαμηλά υψόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Kamin-2» είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος πυραύλων Mersad, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί και τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων στρατιωτικών ασκήσεων  του ιρανικού στρατού.

Με όλα αυτά, αυτό που είναι πασιφανές είναι Ιράν και Ισραήλ ευρίσκονται σε μεγάλη ένταση ειδικά λόγω του «ξεφορτώματος» σύγχρονων ιρανικών συστημάτων στο συριακό έδαφος αλλά και της ύπαρξης ενδεχομένως ακόμα και  ιρανικών μαχητικών αεροσκαφών σε συριακά αεροδρόμια τα οποία θα προκαλέσουν ισραηλινή στρατιωτική  αντίδραση 1000%.
https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/986515287192285184?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές