Στρατός Ξηράς

Mυστήριο με πτήσεις μη επανδρωμένων στη Θράκη: Ήταν ελληνικά, αμερικανικά ή διείσδυσαν τουρκικά και κατέγραφαν; Βίντεο

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν από κατοίκους της περιοχής να πετούν στην Θράκη και το ερώτημα φυσικά είναι αν πρόκειται για ελληνικά, αμερικανικά ή διείσδυσαν τουρκικά. Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν ήταν τουρκικά καθώς τότε μιλάμε για άλλο επίπεδο έντασης, κλιμάκωσης, καταγραφής θέσων δυνάμεων, οπλικών συστημάτων κτλ δηλαδή προπαρασκευή πολεμικής ενέργειας.

Η πορεία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ήταν την πρώτη φορά στις 8.15 περίπου το πρωί με κατεύθυνση από Διδυμότειχο προς Σουφλί και πίσω.

Αργότερα το μεσημέρι αυτόπτες μάρτυρες είδαν 2 ζευγάρια προς δυτικά της Ορεστιάδας και μετά πάλι πίσω, δηλαδή από ανατολή προς δύση και πάλι πίσω ανατολή.

Αναγνώστης του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ μας έστειλε το βίντεο από την περιοχή που μπορείτε να δείτε.

Αν και η κάμερα δεν είχε καλή στόχευση και ανάλυση λόγω ήλιου, εντούτοις φαίνεται ότι πετούσε μη επανδρωμένοστο 35-41 δευτερόλεπτο και στο 50-1.00 λεπτό του Βίντεο.  Δυστυχώς η ανάλυση δεν είναι καλή αλλά το εντόπισαν αρκετοί στην περιοχή.

Σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή και έρχεται όλως τυχαίως μετά την ανάπτυξη του νέου drone της Τουρκίας
τουλάχιστον στο Αιγαίο (πιο σωστά)

Ηταν αμερικανικά;

Σύμφωνα με πληροφορίες της eleftheria.gr,  αναμένονταν να επιχειρήσουν, για πρώτη φορά από την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9 Reaper) της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ).

Εδώ και περίπου ένα μήνα, δεκάδες στελέχη της ΠΑ των ΗΠΑ εργάσθηκαν πυρετωδώς για να προετοιμάσουν τις υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα δύο σύγχρονα αεροσκάφη (RPA), τα οποία, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης.

Η συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει υπογραφεί και αφορά στη συνεκπαίδευση με την ελληνική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών («Πήγασος») που εδρεύει στην 110 ΠΜ της Λάρισας.

Συμφωνία που – σε αυτή τη φάση – προβλέπει εξάμηνη παραμονή των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα τα οποία θα επιχειρούν, μεταξύ άλλων, στο Βόρειο Αιγαίο.

Με την «ομπρέλα» ωστόσο της συνεκπαίδευσης, οι αξιωματικοί των ΗΠΑ θα κάνουν το πρώτο τεστ εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο της μόνιμης φιλοξενίας αεροσκαφών τους και την αξιοποίηση της 110 ΠΜ ως βάση τους στη Λάρισα.

Οι προετοιμασίες των Αμερικανών στρατιωτικών που ήρθαν στη Λάρισα – από ΗΠΑ και Ευρώπη – για τη δημιουργία των υποδομών στην 110 ΠΜ ολοκληρώθηκαν, ενώ διεξήχθησαν με επιτυχία και οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των MQ-9 Reaper ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για το επόμενο βήμα, τις επιχειρησιακές πτήσεις των αθόρυβων αεροσκαφών.

Το MQ-9 Reaper έχει τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίο πολλαπλών αποστολών συμπεριλαμβανομένου ηλεκτροπτικών / υπερύθρων σκοπευτικό, πολλαπλού ρόλου ραντάρ Lynx, πολλαπλών επιλογών ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης SeaVue, εξοπλισμό αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ESM). αποστασιόμετρα λέιζερ, Αυτόματο Σύστημα Προσδιορισμού Ταυτότητας (AIS), συστήματα επικοινωνιών, πυραύλους αέρος – εδάφους Hellfire και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12, GBU-38 και GBU-49.

Έχει αποστολή πραγματοποίησης πολλαπλών αποστολών πληροφοριών, παρακολούθησης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και αποστολές «Hunter-Killer» πάνω από τη γη και τη θάλασσα.

Ηταν τουρκικά; Και αν ναι ποιο;

Oι Τούρκοι έχουν το drone Anka, που πρωτίστως έχει κατασκοπευτικές δυνατότητες. Είχε αρχικά δοθεί στον Στρατό ξηράς όμως πλέον έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα η πρώτη επιχείρηση τουρκικών drones στη Μεσόγειο και το Αιγαίο

Η νέα έκδοση του, ονομάζεται Anka-I και πρόκειται για ένα drone εξοπλισμένο με συστήματα SIGINT, COMINT, πλευρικές κεραίες ραντάρ SAR, το οποίο όπως φαίνεται οι Τούρκοι είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν σε συνθήκες πραγματικής μάχης, αφού όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι το drone πραγματοποιούσε την περίοδο αυτή δοκιμές στο αεροδρόμιο του Akinci όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας ΤΑΙ.

Το Anka-I είναι εφοδιασμένο με ραντάρ επιτήρησης εδάφους συνθετικής απεικόνισης, σύστημα ακριβούς προσδιορισμού κατεύθυνσης και γεωγραφικού εντοπισμού, αναλογικό και ψηφιακό σύστημα κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης δεδομένων και πολύ-διαυλικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής εκπομπής σημάτων.

To ΑΝΚΑ-Ι, θα συλλέγει και μεταφέρει σήματα ραντάρ και ηλεκτρονικές πληροφορίες από την ανίχνευση σημάτων από πυραυλικά συστήματα καθοδήγησης, ραδιοεπικοινωνίες και δεδομένα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από την περιοχή-στόχο, και θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας .

Η πρώτη φωτογραφία του Anka-I δημοσιεύτηκε από το Τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας το SSM όπου επιδεικνύονται οι αισθητήρες που διαθέτει το drone.

Το νέο drone έχει αυτονομία πτήσης 24 ώρων, με μέγιστη ταχύτητα 217 χλμ/ώρα σε επιχειρησιακό ύψος 35.000 ποδών. Αναφορικά με την εμβέλεια του Anka-I η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 200 χλμ με συνολική εμβέλεια 4.600 χλμ.

Το όχημα αυτό από αέρος θα μεταδίδει τα δεδομένα σε ζωντανό χρόνο, υλοποιώντας συλλογή πληροφοριών και ταυτόχρονα θα διεξάγει αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.

Η νέα έκδοση του drone είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και συμπληρώνει σταδιακά την οικογένεια των drones ΑΝΚΑ της εταιρείας ΤΑΙ καλύπτοντας τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για συλλογή οπτικών πληροφοριών ημέρα και νύκτα (ANKA-S), για την πραγματοποίηση αποστολών κρούσης με βόμβες κατευθυνόμενες με δέσμη Laser και αντιαρματικούς πυραύλους/ρουκέτες (ANKA-Α), συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ANKA-B), εξοπλισμένο με ραντάρ SAR/ISAR/GMTI και στο μέλλον το ΑΝΚΑ TP ένα drone αντίστοιχο του Ισραηλινού Heron TP για την πραγματοποίηση στρατηγικών αποστολών συλλογής πληροφοριών.

Bayraktar TB-2

Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία και το μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar, το οποίο εκτόξευσε πύραυλο σε στόχο στο πεδίο δοκιμών του Ικονίου στην κεντρική Ανατολία από απόσταση οκτώ χιλιομέτρων, πριν μερικούς μήνες.

Το drone Bayraktar TB-2 χρησιμοποιεί «έξυπνα» πυρομαχικά τύπου ΜΑΜ και MAM-C-L, τα οποία παράγονται από την Roketsan που εξοπλίζουν τον πύραυλο που ζυγίζει 22, 5 κιλά, ενώ η κεφαλή ζυγίζει 10 κιλά .

Τονίζεται ότι το UAV Bayraktar TB-2 έχει άνοιγμα φτερών 12 μέτρα, μπορεί να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 24.000 ποδών ενώ διαθέτει αυτονομία για 150 χιλιόμετρα, μεταφέροντας μέχρι 55 κιλά ωφέλιμο φορτίο.

Το ελληνικό UAV MALE ΠΗΓΑΣΟΣ

Πρόκειται για ένα UAV συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης μήκους 4,5 μέτρων εκπετάσματος πτερύγων περίπου 6,5 μέτρων και συνολικού βάρους 250 κιλών.

Η αυτονομία του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ φτάνει περίπου τις 8 ώρες ενώ η ταχύτητα πλεύσης του είναι 120 χλμ. την ώρα.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα FLIR υψηλής ευκρίνειας για χρήση ημέρα και νύχτα.

Δείτε το Βίντεο από την περιοχή Μην βάλετε σε πλήρη οθόνη

https://www.youtube.com/watch?v=jT3yVtGEpjg&feature=youtu.be

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...