Πολεμική αεροπορία

Eντοπίστηκαν συντρίμμια του Mirage 2000-5 Mk2 - Πως έπεσε το μοιραίο μαχητικό - Τι δείχνει ο πανικός των Τούρκων

Πλήρωμα του Super Puma εντόπισε συντρίμμια του μοιραίου Mirage και την βάρκα που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του πιλότου. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τις έρευνες του Λιμενικού όσο και τις έρευνες των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκαν στις 3 το μεσημέρι τα συντρίμμια. 

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου.

Πληροφορίες  αναφέρουν πως ο νούμερο δύο του σχηματισμού δεν είδε ποτέ αλεξίπτωτο. Eλπίζουμε να μην ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο νούμερο δύο του σχηματισμού ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από στρατιωτική πηγή:

«Έχω χάσει τον νούμερο ένα - Δεν είδα αλεξίπτωτο».

Το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5Mk2 φέρεται να πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. O χειριστής δεν μπόρεσε να σηκώσει το μαχητικό και γι αυτό δεν πρόλαβε να αναφέρει το παραμικρό στον πύργο ελέγχου. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με πηγές του ΓΕΑ. 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χειριστής του Mirage 2000-5 που κατέπεσε δεν εξέπεμψε σήμα SOS προτού χαθεί από τα ραντάρ, ενώ δεν είναι γνωστό αν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτόξευσης.

Το μαχητικό Mirage 2000-5 που κατέπεσε ήταν το νούμερο 1, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο ελληνικών μαχητικών που είχαν αναλάβει την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Σημειώνεται πως η ΜΠΚ της Σκύρου θεωρείται από τις πλέον μάχιμες μοίρες. Τα Μιράζ 2000 χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση και αποστολές κρούσης, εντούτοις πρέπει να σημειωθεί πως είναι το 13ο που χάνεται γεγονός που προκαλεί προβληματισμό αλλά και πολλά ερωτήματα.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο νησί της Σκύρου μετά το συμβάν με το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης είπε:

«Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι αγνοείται ένα αεροσκάφος της πολεμικής μας αεροπορίας το οποίο πιθανόν να έπεσε και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό του πιλότου μας. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία στο νησί αφού όλοι θέλουμε ο πιλότος μας να βρεθεί σώος. Ξέρουμε ότι το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών αλλά το συμβάν δεν έχει σχέση με την επιχείρηση».

Άμεση αντίδραση υπήρξε από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία θέλησε να απομακρύνει τις όποιες υπόνοιες εμπλοκής της, στην υπόθεση της πτώσης του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας ανοιχτά της Σκύρου.

Γιατί εμφανίζονται πανικόβλητοι οι Τούρκοι;

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πιλότου του Mirage 2000-5 στο Αιγαίο, εννέα ναυτικά μίλια βορειανατολικά της Σκύρου, οι Τούρκοι έσπευσαν μέσω τουρκικής ιστοσελίδας να διαρρεύσουν ότι δεν ευθύνεται τουρκικό αεροσκάφος για την πτώση.

Οι τουρκικές αρχές ξεκαθάρισαν ότι κανένα αεροσκάφος της Τουρκίας δεν πετούσε στην περιοχή την ώρα της πτώσης.

Σύμφωνα με τουρκικές ιστοσελίδες αποκλείεται οποιοδήποτε ενδεχόμενο «κατάρριψης», λέγοντας ότι «κανένα τουρκικό αεροσκάφος δεν πέταγε στη περιοχή της πτώσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σήμα έχει χαθεί από τις 12:15. Tο μαχητικό αεροσκάφος ήταν σε επιχείρηση μαζί με άλλo ένα αι όταν επέστρεφαν για προσγείωση ο ένας από τους πιλότους ανάφερε ότι δεν είναι μαζί του το ένα αεροσκάφος. Από εκείνη την ώρα σήμανε συναγερμός και γίνονται παντού έρευνες για τον εντοπισμό του.

Διαψεύδονται τα σενάρια κατάρριψης του Mirage 2000-5 και από το Πεντάγωνο

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμπλοκής τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού Πενταγώνου.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές ενημέρωσης το ζευγάρι των ελληνικών Mirage 2000-5 κατευθύνθηκε στο Βόρειο Αιγαίο για την αποστολή αναχαίτισης η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε καθώς τα εχθρικά αεροσκάφη είχαν βγει απο το FIR ανά τη εισοδο του.

Και από την δική του πλευρά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πήραν θέση για την φημολογία ότι το mirage2000 που αγνοείται είχε συμμετάσχει σε επιχείρηση αναχαίτισης.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι Τούρκοι στην περιοχή που έπεσε το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δεν υπήρχε κανένα τουρκικό.

Τουρκικά ΜΜΕ

Tα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν ως πρώτη είδηση στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, την εξαφάνιση του ελληνικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

 «ΕΚΤΑΚΤΟ. Αγνοείται ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος της Sabah, που ενημερώνει πως το αεροπλάνο τζετ τύπου 2000-5 έχει εξαφανιστεί κοντά στον νησί Ιskri, όπως αναφέρει την Σκύρο, και πως ο πιλότος αγνοείται, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι έρευνες διάσωσης.

Με έκτακτη είδηση φιγουράρησε στη Hurriyet όπου αναφέρθηκε ότι «σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών», και πως ο πιλότος αγνοείται στη θάλασσα.

Η Χουριέτ αναμεταδίδει τα όσα αναφέρουν τα ελληνικά μέσα, προσθέτει δε επικαλούμενη τα ελληνικά ΜΜΕ, ότι το ελληνικό αεροσκάφος, που κατέπεσε βορειανατολικά της Σκύρου, είχε εμπλακεί σε αναχαίτηση μαζί με ένα ακόμα ελληνικό αεροσκάφος τύπου Μιράζ, δύο τουρκικών μαχητικών στην περιοχή της Μυτιλήνης.

Η πτώση του Μιράζ έγινε λίγη ώρα αργότερα κι ενω το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στην βάση του, γράφει η Χουριέτ.

Και η Sozcu με τον τίτλο «Ελληνικό τζετ έπεσε στο Αιγαίο» παρουσίασε την είδηση ως έκτακτη.

Και η Cumhuriet από την πλευρά της αναφέρεται στην πτώση του ελληνικού αεροσκάφους στο Αιγαίο, αναφέροντας τα στοιχεία του ελληνικού ρεπορτάζ, ότι δηλαδή ο πιλότος του σχηματισμού ανέφερε ότι έχασε το άλλο αεροσκάφος που τον συνόδευε. Στη συνέχεια επικαλούμενη το ρεπορτάζ της Hurriyet λέει ότι «ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι το αεροσκάφος επέστρεφε από επιχείρηση αναχαίτισης».

 

Η Μιλιέτ αναφέρει πάντως, οτι σύμφωνα με πληροφορίες απο το Τουρκικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην περιοχή που έγινε το συμβάν δεν υπήρχε κανένα τουρκικό αεροσκάφος.

Ποιοι συμμετέχουν στις έρευνες

Στο σημείο σπεύδουν ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού καθώς και αλλά εναέρια μέσα. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ στην περιοχή των ερευνών πλέει και η φρεγάτα Ψαρά, που άλλαξε πορεία.

Από πλευράς Λιμενικού, στις έρευνες για τον πιλότο του μαχητικού συμμετεχουν τέσσερα σκάφη και ένα ελικόπτερο. Οι έρευνες γίνονται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχει ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές