Ιστορία

21 Απριλίου 1967-21 Απριλίου 2018 Ποιες ήταν τελικά οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Χούντα; Δύο Αρχιεπίσκοποι απαντούν

Του Άγγελου Ρούσσου

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανοίγει ξανά και ξανά ο διάλογος περί των σχέσεων του καθεστώτος των Συνταγματαρχών με την Εκκλησία.

Ειδικά τώρα που έχουμε έστω και κατ΄επίφασιν αριστερή κυβέρνηση η καραμέλα είναι μόνιμη με σκοπό τον διχασμό την ελληνικής κοινωνίας και βέβαια τον αποπροσανατολισμό από τα σοβαρά προβλήματα.

Στο ερώτημα πάντως για τις σχέσεις των δύο πλευρών έχουν υπάρξει απαντήσεις από δύο Αρχιεπισκόπους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τον Σεπτέμβρη του 2016 σε επιστολή του προς τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος είχε υπαινιχθεί στενούς δεσμούς των δύο πλευρών αναρωτώμενος “πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;", τόνιζε ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία.

«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της,γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζε ο κ. Ιερώνυμος και σε πέντε σημεία αποδομούσε τα σαθρά υπονοούμενά του.

Ακολουθεί η επιστολή

Αλλά και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είε απαντήσει σχετκά με την Χούντα και την Εκκλησία σε παλιότερη συνέντευξή του.

Δείτε σχετικά:

https://www.youtube.com/watch?v=KWGCTs5x97M

Βέβαια για τον μακαριστό θα υπάρχει πάντα το “φάντασμα” της φράσης του εκπρόσωπου Τύπου τη Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτου Σπάρτης Ευστάθιου στις 4/3/2001 σύμφωνα με τον οποίον "Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν τότε απορροφημένος στις μελέτες του"

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του βιβλίου: "Η Εκκλησία κατά τη Δικτατορία 1967-1974" στις 25 Απριλίου στη Θεολγική Σχολή του ΑΠΘ.

Δείτε λεπτομέρειες εδω

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ