Κόσμος

Όταν ο ηγέτης του ISIS στην Τουρκία έκανε «παζάρια» με Τούρκους στρατιωτικούς

Τηλεφωνικές καταγραφές που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια έρευνας για την πλέον θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, υποδηλώνουν πως σε ένα βαθμό υπήρχε συνεργασία μεταξύ του İlhami Bali, του ηγέτη του ισλαμικού κράτους (ISIS) στην Τουρκία και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Bali, τούρκος υπήκοος από τη νότια επαρχία Hatay, θεωρείται ο ηγέτης του ISIS και ενορχιστροτής των επιχειρήσεων στην Τουρκία.

Καθώς η αμερικανοτουρκική συμμαχία ξεκίνησε να χτυπά στόχους του ISIS σε Συρία και Ιράκ το καλοκαίρι του 2015 ο Bali έδωσε εντολή για «πόλεμο» με την Άγκυρα.

Η ομάδα του Bali, κατά τους Τούρκους εισαγγελείς, ευθύνεται για τουλάχιστον δύο βομβιστικές επιθέσεις.

Η μία στην Suruç τον Ιούνιο σκότωσε 35 ακτιβιστές - κατά κύριο λόγο Κούρδους - ενώ η δεύτερη - επίθεση αυτοκτονίας - στην Άγκυρα άφησε πίσω της 109 Τούρκους νεκρούς, στην πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία.

Η τουρκική αριστερή ιστοσελίδα sendika.org δημοσίευσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες από τις οποίες προκύπτει πως ο Bali ήταν σε επαφή με Τούρκους στρατιώτες στα σύνορα.

Οι συζητήσεις υποδηλώνουν ένα ορισμένο βαθμό συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε μία από αυτές, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2015, το Μπαλί φαίνεται θυμωμένος γιατί οι Τούρκοι στρατιώτες είχαν πιάσει και χτυπήσει έναν από τους μαχητές του.

«[Τούρκοι] στρατιώτες ήρθαν σ 'αυτή την πλευρά και πήραν έναν από τους αδελφούς μας στην Τουρκία», λέει ο Μπαλί σε έναν άγνωστο συνομιλητή, πιθανόν τούρκο στρατιωτικό ή μέλος των δυνάμεων ασφαλείας.

«Τον χτύπησαν. Στέκεται δίπλα μου - δείξτε αυτό στον διοικητή σας», έλεγε.

Ο ηγέτης του ISIS εξηγεί ότι είναι ιδιαίτερα θυμωμένος γιατί, όπως είπε, οι Τούρκοι στρατιώτες τον είχαν καλέσει για «να ζητήσουν βοήθεια» πριν χτυπήσουν έναν από τους άνδρες του.

Ο Bali υπόσχεται ότι θα βρει και θα πυροβολήσει στο κεφάλι έναν Τούρκο στρατιώτη που είχε χάσει την προηγούμενη μέρα.

Πιθανότατα αναφέρεται στον Sefter Taş, έναν Τούρκο στρατιώτη που εξαφανίστηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2015, και αργότερα κάηκε ζωντανός σε μια κινηματογραφική εκτέλεση από το ISIS.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης συνομιλίας στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 μεταξύ Μπαλί και δύο νέων στρατιωτών, οι σχέσεις εμφανίζονται πολύ θερμότερες.

«Αν χρειάζεστε κάτι από εδώ, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το ζητήσετε», λέει ο Μπαλί ένας από τους στρατιώτες.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι καμία από τις πλευρές μας δεν θα υποστεί ζημιά, καταλαβαίνετε;» λέει ο στρατιώτης.

«Όχι, αδελφέ. Έχουμε δώσει την εντολή, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί», απαντά Μπαλί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ