Κόσμος

Ψυχρολουσία για τον Τραμπ από τον Κιμ: «Τα πυρηνικά μας εγγύηση για τις επόμενες γενιές»

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να πανηγυρίζει ως διπλωματική νίκη την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι σταματά τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων, αλλά ο Κιμ  έχει άλλη γνώμη.

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ερμηνεύουν εντελώς διαφορετικά τον όρο «αποπυρηνικοποίηση», αφού στην ίδια αναφορά προς το Λαϊκό Κόμμα της Κορέας, στην οποία γνωστοποίησε την απόφασή του να σταματήσει τις δοκιμές, ο Κιμ κατέστησε σαφές ότι αυτά τα βήματα είναι εφικτά καθώς το καθεστώς του είχε ολοκληρώσει ό,τι απαιτείται για την κατασκευή μιας πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης. Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας είπε ότι οι δοκιμές αυτές δεν χρειάζεται πλέον «δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η εργασία για την τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους καθώς η όλη διαδικασία ανάπτυξης πυρηνικών όπλων διενεργήθηκε με επιστημονικό τρόπο και με συνέπεια».

Τόνισε ακόμη ότι το οπλοστάσιο της χώρας του, το οποίο χαρακτήρισε «πανίσχυρο σπαθί για την προάσπιση της ειρήνης» είναι μια ασφαλιστική δικλείδα για τις μελλοντικές γενεές, «μια εγγύηση ώστε να μπορούν οι απόγονοί μας να απολαμβάνουν την πλέον αξιοπρεπή και ευτυχέστερη ζωή στον κόσμο».

Ο Κιμ εμφάνισε το μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ως μια συνεισφορά μιας «παγκοσμίου επιπέδου» δύναμης για την εκπλήρωση του κοινού, παγκόσμιου στόχου ενός μέλλοντος χωρίς πυρηνικά όπλα.

«Για τους Βορειοκορεάτες αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου δεν σημαίνει μονομερή αφοπλισμό. Το μετρούν σε όρους παγκόσμιου αφοπλισμού»,εκτιμά ο Τζόσουα Πόλοκ του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.

Κι έτσι αντέγραψαν, λέει ο αναλυτής, τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κίνα, όταν ανακοίνωσε το 1996 το δικό της μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές. Κι επισημαίνει ότι στο Λευκό Οίκο κατανοούν πλέον ότι η αποπυρηνικοποίηση για την οποία έκανε λόγο ο Κιμ δεν είναι αυτό που εκείνοι αντιλήφθηκαν.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο Κιμ μπορεί να παρασύρει σε παγίδα τον Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνησή του λέει ότι θα επιμείνει να ασκεί «μέγιστη πίεση» στο κομμουνιστικό καθεστώς μέχρι τον πλήρη αφοπλισμό του, αλλά αυτό θα είναι δύσκολο χωρίς τη στήριξη του Πεκίνου και της Σεούλ, που εμφανίζονται πιο πρόθυμες να αποδεχθούν το μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και πυραύλων με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...