Πολεμικό Ναυτικό

Χοντρό παρασκήνιο για τις φρεγάτες FREMM: Στείλαμε επίσημα αίτημα στη Γαλλία - Εντολή Α/ΓΕΝ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο Στόλο

Ενα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί τις τελευταιες ημέρες με τις φρεγάτες Fremm.

Μια νέα πτυχή, στην ήδη μπερδεμένη υπόθεση με την επινοικίαση των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm έρχεται να προστεθεί στο κάδρο, εντείνοντας έτσι τη σύγχυση σχετικά με το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφεραν πως δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια των υπερσύγχρονων σκαφών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει σχετικό αίτημα από την περασμένη Πέμπτη, μια ημέρα πριν ο Φώτης Κουβέλης προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αμέσως μετά το δεύτερο τηλεφώνημα, το Ελληνικό Πεντάγωνο, απέστειλε ένα αίτημα για την προμήθεια των δύο γαλλικών φρεγατών. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Γαλλίας δηλώνεται πλήρη άγνοια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, έδωσε εντολή για να υπάρξει πλήρης προετοιμασία υποδοχής των γαλλικών φρεγατών, σε περίπτωση που το Παρίσι απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα. 

Bέβαια. μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπήρξε έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκειμένου να μην παραχωρηθούν στην Ελλάδα υπό μορφή leasing οι δύο γαλλικές φρεγάτες. Έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, σε ορισμένες με επιτυχίας και σε κάποιες άλλες όχι.  

Από την Τουρκία υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία εξέφραζαν τη δυσάρεστη έκπληξή τους για το ενδεχόμενο να πλεύσουν στο Αιγαίο φρεγάτες Fremm με Scalp Naval στον οπλισμό τους. Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Τουρκίας τη δεκαετία του ’90, όταν η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία για τη προμήθεια των Scalp για τα αεροσκάφη Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Άγκυρα είχε απειλήσει το Παρίσι με επιβολή εμπορικών κυρώσεων.

Από την άλλη, ενδεικτικό και του αλαλούμ που επικρατεί είναι πως κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επιβεβαίωσε εμμέσως το αίτημα, αλλά αυτό όπως είπε, αφορά στην ναυπήγηση σκαφών στην Ελλάδα. «Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα που δεν είχε προχωρήσει. Σε υψηλότατο επίπεδο, σε συνομιλία Μακρόν – Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσά από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, και συγκεκριμένα αυτά που πρέπει να επιστρέψει η Γαλλία στη χώρα μας, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και συνέχισε:

«Σε αυτή τη συνομιλία φάνηκε θετικός ο Μακρόν. Ήταν θετικός γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργασιών που μπορούμε να έχουμε. Αν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τους κανόνες».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος επεσήμανε πως «δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία, υπάρχουν συζητήσεις. Έχουμε στόχο να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, αλλά δεν θα εκμεταλλευτούμε τις εντάσεις της εποχής για να προβούμε σε ράλι εξοπλισμού. Εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες προτάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας θα τις συζητήσουμε. Ο κ. Κουβέλης απάντησε σε σχετικό δημοσίευμα ότι υπάρχουν συζητήσεις, ωστόσο όλες οι απαντήσεις για τα εξοπλιστικά δόθηκαν από τον κ. Καμμένο».

Πάντως, τα κενά στην υπόθεση παραμένουν, καθώς τόσο από τις διαψεύσεις Τζανακόπουλου – Καμμένου, όσο και από το αίτημα της Αθήνας προκύπτει πως πράγματι δεν υπάρχει συμφωνία για τις φρεγάτες. Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, είχε παρουσιάσει περίπου ως κλεισμένο θέμα την προμήθεια των δύο σκαφών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι».

Μαχητικά αεροσκάφη F-16

Με λίγα λόγια αυτό που είπε ο κ. Καμμένος είναι πώς αν η αμερικανική πλευρά επιμείνει στα 1,35 δισ. για την αναβάθμιση των F-16 και δεν πέσει στο 1,1 δισ. που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, αλλά και δεν κάνει πίσω όσον αφορά στις τεράστιες προκαταβολές που επιθυμεί η κατασκευάστρια εταιρεία τότε το πρόγραμμα μπορεί και να μην προχωρήσει ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις δεδομένου ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην εγκρίνει το πρόγραμμα με την οικονομική προσφορά που έχει γίνει και θα υπάρξει και επαφή του κ. Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του προκειμένου να αναζητηθεί λύση.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος είπε χαρακτηριστικά πώς «υπάρχει η ημερομηνία της 30ης Απριλίου για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αν η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει με τον οικονομικό διακανονισμό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το διάλογο» για να προσθέσει όσον αφορά στην πώληση των F-16 block 30 ότι «είμαστε σε συζητήσεις αλλά αν τα πουλήσουμε τα χρήματα θα πάνε για νέα αεροσκάφη κι όχι γι΄ αυτά που θα εκσυγχρονίσουμε».

Για το κονδύλι του Κογκρέσου αναφορικά με τα F-16 τόνισε «Μας είπαν ότι αυτό το κονδύλι έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εγκριθεί για το 2019. Αν μας το είχαν εγκρίνει δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16… Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουμε και γι΄ αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν στο θέμα της χρηματοδότησης… Έχουμε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία γι΄ αυτό το πρόγραμμα».

Ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά και στο F-35 λέγοντας πώς «μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η ΠΑ και το ΠΝ θα πρέπει να αποκτήσουν ότι χρειάζονται. Μέσα σ΄ αυτές τις ανάγκες θα δούμε και το νέο μαχητικό… Είναι άλλο η Τουρκία με τα F-35 και τους S-400 και άλλο η Τουρκία χωρίς αυτά…Επιθυμία μας να δώσουμε στους πιλότους μας τα καλύτερα μέσα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα».

Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί προκαλούν

Για πολιτικό παιχνίδι της Γαλλίας σε βάρος της Ελλάδας κάνουν λόγο οι Γερμανοί «Φιλελεύθεροι» (FDP), εκτιμώντας πως το Παρίσι προκειμένου να πουλήσει στην Αθήνα φρεγάτες τής υποσχέθηκε ελάφρυνση χρέους.

Τα μέλη του FDP χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την πιθανότητα συμψηφισμού της προμήθειας των δύο φρεγατών από γαλλικά ναυπηγεία και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο προωθεί η Γαλλία, μέσω της σύνδεσης της αποπληρωμής του με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων Οτο Φρίκε κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτζ να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις στο Bundestag (την Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή) δηλώνοντας ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει μια συμφωνία υπέρ των γαλλικών ναυπηγείων και εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου». Ο κ. Φρίκε υποστήριξε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας «είτε δεν γνώριζε για αυτή τη συμπαιγνία, είτε το γνώριζε, αλλά τότε θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το Κοινοβούλιο«».

Όπως αναφέρει το Spiegel, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι τα χρήματα για τις γαλλικές φρεγάτες θα μπορούσαν να βρεθούν από την επιστροφή των κερδών (SMP/ANFA), που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά. Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτζ να ενημερώσει την πανίσχυρη Επιτροπή προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας πριν μεταβεί στην Σόφια της Βουλγαρίας για το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής.

Το δημοσίευμα του «Spiegel» υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους Γάλλους για την προμήθεια φρεγατών «Belharra» βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται εξελίξεις κατά την διάρκεια επίσκεψης Γάλλων διαπραγματευτών στην Αθήνα, στις 3 Μαΐου.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι παραδοσιακά υψηλός, αλλά οι οικονομικές δυνατότητες στην παρούσα συγκυρία είναι περιορισμένες [...] για τον εκσυχρονισμό των αμερικανικών μαχητών F16 ο Καμμένος δήλωσε ότι η χώρα του θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σε δόσεις, μετά το 2021», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ