Απόψεις

Χατζηβασιλείου: Ποιος ο κίνδυνος για Κύπρο μετά την επίθεση

Η Κύπρος βρίσκεται από στρατηγικής άποψης σε «γκρίζα περιοχή» στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο της αποτροπής και της θέσης της μέσα στον κόσμο. 

Την εν λόγω θέση εξέφρασε μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του SIGMA με αφορμή την επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Συρία ο Ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου, προσθέτοντας ότι η θάλασσα της Κύπρου δεν είναι «νατοϊκή θάλασσα», κάτι που περιπλέκει τα πράγματα στο ζήτημα της ασφάλειας.

Ως εκ τούτου επισήμανε την σημαντικότητα, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, να παραμείνουν στην συμμαχία των δυτικών κρατών στην οποία ανήκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σήμερα.

Υπενθύμισε δε ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένας «άλλος δρων» ο οποίος προς το παρόν δεν ενεργεί άμεσα, η Τουρκία τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η παραμονή τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας στην «ζώνη της ειρήνης», καθώς οι δυο χώρες βρίσκονται στα όρια της ζώνης του πολέμου.

«Δεν είναι εύκολη η εποχή που περνούμε. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο αυτό που περάσαμε τα τελευταία 25-30 χρόνια, δηλαδή μια μακρά περίοδο ευημερίας χωρίς διεθνή σύγκρουση και μεγάλο πόλεμο. Πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είπε κανείς ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες. Θα τις έχουμε», είπε. προσθέτοντας ότι τα διλήμματα και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε με την οργανική ένταξη στον δυτικό κόσμο.

Όσον αφορά στον μακροχρόνιο πόλεμο στην Συρία, ο κος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς υπάρχει εμπλοκή πολλών αντικρουόμενων δυνάμεων, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν επλήγησαν ρωσικοί στόχοι.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στο πρόσχημα της «ανθρωπιστικής επέμβασης» το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί η επίθεση, λέγοντας ότι αυτό «μπορεί να ξεχειλώσει» και να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν, όπως εξάλλου συνέβη και στην Κύπρο για την τουρκική εισβολή το 1974 κάτι που κάνει το σύνολο του ελληνικού κόσμου αρκετά δύσπιστους έναντι της συγκριμένης δικαιολογίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ