Κόσμος

Χαν: Βαρύνουσα και συνεχής η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου

«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την απόφασή τους να μην ανοιχθεί κανένα περαιτέρω διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, έχουν ήδη αντιδράσει έναντι της βαρύνουσας σημασίας οπισθοδρόμησης στο πεδίο του κράτους δικαίου», τονίζει ο Επιτρόπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας & Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η έκθεσή μας καταδεικνύει ότι δυστυχώς αυτή η οπισθοδρόμηση αποτελεί μία διαρκή διαδικασία. Μόλις προ ολίγου παρατάθηκε επιπλέον η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση της οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. Τώρα πλέον εναπόκειται στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν την παρουσιασθείσα έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόλυτη ευκρίνεια», προσθέτει ο Χαν, ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τελευταίας – έντονα επικριτικής – έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.
Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Οι συστάσεις έχουν κάποιο νόημα μόνον εφόσον έχουν πιθανότητα εφαρμογής» και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος στην ερώτηση αν η Κομισιόν θα πρέπει τώρα να συστήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ότι «Μία σύσταση αυτού του είδους έχει μόνον τότε κάποιο νόημα, εφόσον υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής της. Η πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ τάσσεται εναντίον ενός βήματος που κινείται πέραν των μέτρων που ισχύουν επί του παρόντος. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το de facto “πάγωμα” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και της καθαρής προσαρμογής της ενταξιακής οικονομικής βοήθειας».
Στο ερώτημα σχετικά με την αξιοπιστία της Κομισιόν όταν κινείται με αυστηρότητα εναντίον των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από πλευράς της Πολωνίας, αλλά δεν πράττει το ίδιο στην περίπτωση της Τουρκίας, προς την οποία συνεχίζεται επιπλέον η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει στην απάντησή του ότι ήδη εντός του 2017 υπήρξε σαφής μετατόπιση των κονδυλίων για τομείς, όπως η προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ελευθερία του τύπου, ενώ για την περίοδο 2018 – 2020 προβλέπεται μία μείωση κατά 40% στο πλαίσιο της λεγόμενης ενδιάμεσης αξιολόγησης από πλευράς Κομισιόν.

 

πηγή: militaire.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...