Κόσμος

Χάνει επενδύσεις η Τουρκία - Πλήγμα στην τουρκική οικονομία

«Μην ανησυχείτε, η Τουρκία συνεχίζει τον δρόμο της με αποφασιστικά βήματα και κανείς δεν μπορεί να μας επιβληθεί μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών». Με αυτήν την ηχηρή δήλωση, αντιπροσωπευτική της ρητορικής του Τούρκου προέδρου, προσπάθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καθησυχάσει την κοινή γνώμη της Τουρκίας μέσα στην εβδομάδα. Η τουρκική λίρα κατρακυλούσε μία ακόμη φορά, φθάνοντας πλέον στις πέντε λίρες έναντι ενός ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει σχεδόν το 9% της αξίας της έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου. Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Από στενά οικονομική άποψη, το τουρκικό νόμισμα αποτελεί παράπλευρη απώλεια της εμμονής του Ερντογάν με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για να προστατεύσει το νόμισμα. Κωφεύει, εν ολίγοις, συστηματικά στις εκκλήσεις όχι μόνο των οικονομολόγων αλλά και των επενδυτών, προκειμένου να αποφύγει μια επιβράδυνση της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, όμως, οι δυνατότητες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα στα 139,550 δισ. δολάρια.

Καθοριστικός παράγοντας, όμως, που οδηγεί την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση είναι οι διαρκώς οξυνόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, στη δίνη των οποίων έχει εμπλακεί η Τουρκία. Υποβαθμίζοντας προ εβδομάδων το χρέος και την οικονομία της Τουρκίας, ο οίκος Moody’s επικαλέστηκε τις παρενέργειες στην οικονομία της λόγω των τεταμένων σχέσεών της με τις γειτονικές της χώρες και όχι μόνον, αλλά και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που τείνει να παγιωθεί μετά τον Ιούλιο του 2016 και την απόπειρα παραξικοπήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε τους κινδύνους από το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, εγγενή αδυναμία της τουρκικής οικονομίας που χρειάζεται το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψή του. Εξάλλου, η επενδυτική JPMorgan Chase & Co. δεν συνιστά την αγορά του τουρκικού νομίσματος, ούτε των τουρκικών ομολόγων. Επικαλείται το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της γείτονος που προβλέπει ότι θα φτάσει στο 6% του τουρκικού ΑΕΠ μέσα στο 2108 αλλά και τον διψήφιο πληθωρισμό που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται πάνω από το 12%. Σύμφωνα με την εν λόγω επενδυτική, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλη προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας αλλά και να υιοθετήσει τη σωστή πολιτική, κάτι που ωστόσο «δεν διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον». Δεν συνάδει με τις φιλοδοξίες του Ερντογάν.

Στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης, στον Ερντογάν εξακολουθεί να πιστώνονται οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν επισκιάσει κάθε άλλη αναδυόμενη οικονομία, καθώς έφτασαν το περασμένο έτος στο 7,4%. Στοχεύοντας στη διατήρησή τους, προώθησε μέσα στην εβδομάδα νέο πακέτο επενδυτικών δαπανών ύψους 34 δισ. δολαρίων, που ευελπιστεί να οδηγήσουν άμεσα στη δημιουργία 35.000 θέσεων εργασίας και έμμεσα άλλων 134.000 θέσεων. Η στάση του Τούρκου προέδρου δεν είναι, όμως, εξίσου δημοφιλής στους επενδυτές, που ανησυχούν για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας. Κι όλα αυτά όταν η εμπλοκή της Αγκυρας στο Συριακό και μια εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν στη φυγή του ξένου κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ