Κόσμος

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας: Οι κεμαλιστές κτυπούν τον Ερντογάν

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη έλαβε χώρα στην Τουρκία αφού το κεμαλικό κόμμα Republican CHP, εξουσιοδότησε τον ηγέτη του Kemal Kılıçdaroğlu να προχωρήσει σε προεκλογική συμμαχία και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ως προς το ζήτημα αυτό, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινό αγώνα με την υπερεθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ, της οποίας η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ανακοινώθηκε από το κόμμα της IYI Parti (Καλό Κόμμα).

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από συνεδρία του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αϊτούν Τσιράι και στη συνεδρία συμμετείχε και πρώην Υπουργός και θείος βουλευτή του ΑΚΡ, ο Σαλίμ Ενσαρίογλου.

Την αποκαλούν «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν» ή «Γκρίζα Λύκαινα» εξαιτίας της πολυετούς συμμετοχής της στο ακροδεξιό Εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσει το 10% κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χαρίσει την νίκη στους κεμαλιστές.

Άλλωστε οι «κακές» οι γλώσσες στην Τουρκία, πίσω από την απόσχισή της από το ΜΗΡ «βλέπουν» ξένο δάκτυλο ακριβώς για να αποδυναμωθεί ο σύμμαχος του Ρ.Τ.Ερντογάν και για να υπάρχει εναλλακτικός σύμμαχος για τους κεμαλιστές.

Η Μεράλ Ακσενέρ, 61 έτους, θεωρείται από πολλούς ως η ανερχόμενη δύναμη στην Τουρκία και αυτή που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ερντογάν.

Η ίδρυση ενός κεντροδεξιού κόμματος από αυτήν που είναι υπερθνικίστρια είναι περισσότερο «στάχτη» στα μάτια για να επιτρέψει την συμμαχία με ένα κεντροδεξιό κόμμα όπως το CHP

Η διείσδυσή της είναι στον λαϊκό, αγράμματο κόσμο της βαθιάς Ανατολίας εκεί όπου κυριαρχεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Τον κορμό του νέου κόμματος αποτελούν πρώην μέλη του Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ. Υπάρχουν ωστόσο και πρώην στελέχη από την κεντροδεξιά και κεντροαριστερά της Τουρκίας. Ακόμα και κάποια πρώην στελέχη του ΑΚΡ, του Ερντογάν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάσπαση στον ακροδεξιό χώρο μετά την απόφαση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να συμμαχήσει με τον Ερντογάν η οποία όμως έχει ως τελικό σκοπό την δημιουργία του έτερου αντίπαλου πολιτικού συνασπισμού για την διεκδίκηση της προεδρίας

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Καλό Κόμμα» βρίσκεται κοντά στο 10%» του εκλογικού πλαφόν», επισημαίνει ο Σονέρ Τσααπτάι, διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Ερντογάν «Ο Νέος Σουλτάνος».

«Και ο τούρκος πρόεδρος», προσθέτει, «γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ακσενέρ για να χτίσει την εκλογική βάση της τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί σε βασικό εκφραστή της τουρκικής Ακροδεξιάς, στερώντας και από το AKP ψήφους».

Να πούμε ότι τα περί προεκλογικών συμμαχιών στο CHP τα αποδέχτηκαν ομόφωνα επειδή τα στελέχη «κατάλαβαν την αανγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης»

Το ακόμα καλύτερο όμως είναι ότι «ήδη ξεκινήσαμε συζητήσεις για συμμαχίες με άλλα κόμματα. Το κόμμα έδωσε την εξουσιοδότηση στον ηγέτη μας να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Σύντομα θα ανακοινώσουμε τον προεδρικό υποψήφιο»

«Ήδη κάνουμε θυσίες για να δει η Τουρκία το φως. Αγαπάμε την χώρα μας» είπε ο Kılıçdaroğlu στις 24 Απριλίου

Η δήλωσή του αυτή σημαίνει ότι μπορεί να δούμε ακόμα και την Αξενέρ… προεδρικό υποψήφιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ