Κυβέρνηση

Φρεγάτες, αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και ΔΕΗ «βυθίζουν» την κυβέρνηση

Τρία ανοιχτά μέτωπα τα οποία «δοκιμάζουν» την κυβερνητική συνοχή έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός ο οποίος βλέπει μέρα με τη μέρα να εκδηλώνονται διαφορετικές τάσεις σε μία σειρά θεμάτων. Μετά το φιάσκο με το θέμα των γαλλικών φρεγατών, ήρθε ο «εμφύλιος» στο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και τα εσωκομματικά πυρά για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για το «ψαλίδι» στις συντάξεις και για το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ, προκαλώντας έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.

Το … μεγαλοπρεπές άδειασμα του υπουργού Άμυνας προς τον Φώτη Κουβέλη για τις γαλλικές φρεγάτες κλυδωνίζει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση. Πέντε ημέρες μετά τη βεβαιότητα που είχε εκφράσει ο κ. Κουβέλης ότι το καλοκαίρι θα πλέουν στις ελληνικές θάλασσες δύο γαλλικές φρεγάτες, ο υπουργός Άμυνας έδωσε άλλη διάσταση στο θέμα με την υποτιθέμενη μίσθωση.

Υποστήριξε πως το μόνο που εξετάζεται σε επίπεδο κορυφής (Μακρόν – Τσίπρα) εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα , να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρχει συνέργεια με τη Γαλλία για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

«Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Την ίδια στιγμή, «εμφύλιο» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αρχίσει να … ξιφουλκούν εναντίον του σχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη να το δεχθεί.

Την Τρίτη υπήρξε ενημέρωση των βουλευτών για τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου και την επίμαχη διάταξη, ωστόσο τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεννιά, Καραγιάννης και Ντζιμάνης) αξίωσαν με επιστολή τους τροποποίηση του άρθρου. Αυτό που προτάσσουν μεταξύ άλλων είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Είχε προηγηθεί η επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη προς όλους τους διαφωνούντες. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους συναδέλφους του που έχουν αντίθετη άποψη να παραιτηθούν και να πάνε στον πολιτικό χώρο που τους αντιπροσωπεύουν. Με δεδομένο ότι και μεταξύ των ΑΝΕΛ υπάρχουν βουλευτές που δεν θα είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν τη διάταξη, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο χειρισμός της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πριν από λίγο, αναφέρθηκε στο θέμα των αντιδράσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι καθαρή και δεν θα αλλάξει. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, να εισαχθεί καμία διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσδιορισμού στο θέμα της αναδοχής. Είναι θεμιτό να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σημείωσε. Ωστόσο είπε πως δεν έχει νόημα να εκδιώκουμε όποιον έχει διαφορετική άποψη αλλά αντιθέτως πρέπει να τον πείσουμε για τη χρησιμότητα της διάταξης.

Εσωκομματικά «πυρά» για τη ΔΕΗ
Εσωκομματικά «πυρά» για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ υπήρξαν σήμερα στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας, είπε ότι το κόμμα του είχε αντιταχθεί στη συρρίκνωση της ΔΕΗ μέσω του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ. «Με το σημερινό νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολία προβλέπεται μείωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Όμως διασώζονται οι υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες παράγουν καθαρή ενέργεια και που με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ επρόκειτο να δοθούν σε ιδιώτες» είπε ο κ. Παπαηλιού και μετέφερε στα κυβερνητικά έδρανα το κλίμα ανησυχίας για το πλήγμα που δέχεται η περιοχή της Αρκαδίας. «Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το ερώτημα «γιατί εν τέλει συμπεριελήφθησαν» εξακολουθεί να μένει αναπάντητο και πάντως οι απαντήσεις που έχουν δοθεί ως τώρα δεν πείθουν. Και αυτό το κενό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στον νομό Αρκαδίας» είπε ο κ. Παπαηλιού και τόνισε ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Αρκαδίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία αρνητική εξέλιξη.

in.gr

του Μιχάλη Νιβολιανίτη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ