Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες εξάλειψής τους

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Συρία - «Στόχος πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία»

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν οι... προτεραιότητες του υπουργείου, καθώς πριν αναφερθούν στο ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα φρόντισαν να σχολιάσουν μέσω κύκλων δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη. 

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα «θα πρέπει να λογοδοτήσουν». 

«Στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή», επισημαίνει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης και ενίσχυση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Παράλληλα, στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή. Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς.

Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ