Πολιτική

Υπονοούμενα βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ για την περιουσία Σταθάκη!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στην κυβέρνηση αισθάνονται στριμωγμένοι σε πολλά μέτωπα και προβάλλουν το θέμα της χρηματοδότησης από offshore της εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα η οποία βρίσκει και το ΣΥΡΙΖΑ διχασμένο σε δύο ζητήματα:
στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στην επέκταση της αναδοχής και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Όσον αφορά το πρώτο, στο Μαξίμου παίζουν με τους αριθμούς, υποστηρίζοντας πως με το δικό τους νομοσχέδιο διατηρείται υπό δημόσιο έλεγχο το 90,9% της ΔΕΗ, καθώς και οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, το φυσικό αέριο κι ο ΑΔΜΗΕ κι αποτράπηκε ο κατατεμαχισμός της και η πώληση του 22% του παραγωγικού δυναμικού της, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ” των Σαμαρά- Βενιζέλου που ακύρωσε η σημερινή κυβέρνηση το 2016.

Όσον αφορά την αναδοχή, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να την περάσει ως έχει, αφού θεωρεί πως αντιβαίνει την κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ προστασίας κι ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών οποιαδήποτε σχετική υπαναχώρηση.

Πέρα από την υπόθεση της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, για την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν παράπονα στους δημοσιογράφους πως δεν το αναδεικνύουν όσο θα έπρεπε, στο Μαξίμου ετοιμάζονται να υποδεχθούν εν χορδαίς κι οργάνοις την Πέμπτη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα έρχεται την κατάλληλη εποχή, αφού έχουν μαζευτεί ένα σωρό σύννεφα πάνω κι από την Κουμουνδούρου.

Τα αισιόδοξα μηνύματα που αναμένεται να στείλει κι από το βήμα της Βουλής για τις επιτυχίες των τελευταίων τριών χρόνων, την καθαρή έξοδο και τη ρύθμιση του χρέους ελπίζουν στην κυβέρνηση να αποκρύψουν τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις για την πώληση σημαντικού κομματιού της ΔΕΗ.

Όπως μαθαίνει το www.politik.gr, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση να αφήσει υπονοούμενα στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, για το ύψος της προσωπικής του περιουσίας!

Αναδιαπραγμάτευση σε μεταγενέστερο στάδιο
Σε σχέση με το μέτωπο της οικονομίας, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν πλέον οι οριστικές αποφάσεις και για τη μεταμνημονιακή εποπτεία να μην ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αλλά σε αυτό της 9ης Ιουλίου.

Κι αυτό γιατί τη δεδομένη στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα, ακόμα και η συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν αξιολογούν ως σημαντική όσον αφορά τη δημιουργία κλίματος αξιοπιστίας για τη χώρα στις αγορές.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση επιθυμεί την αναδιαπραγμάτευση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ