Ρωσία

Το πυρηνικό παγοθραυστικό Ilya Muromets σπάει τον πάγο κι ανοίγει το δρόμο στο υποβρύχιο Yuri Dolgoruky στην Αρκτική

Το προηγμένο παγοθραυστικό του ρωσικού βόρειου στόλου, Ilya Muromets, οδήγησε για πρώτη φορά το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο Yuri Dolgoruky μέσω του πάγου της Αρκτικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στόλου, Vadim Serga όπως αναφέρει το tass.com.

"Το πιο προηγμένο παγοθραυστικό του βορείου στόλου της Ilya Muromets, που εκτελούσε ο οποίος εκτελούσε δοκιμές πάγου, καθάρισε για πρώτη φορά περάσματα για το πυρηνικό υποβρύχιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία το έργο του στο Kara Gates, το πλήρωμα του σκάφους απόπλευσε για το White Sea Throat όπου παρέλαβε το στρατηγικό υποβρύχιο Yuri Dolgoruky για συνοδεία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τα πεδία πάγου είναι περίπου 40 εκ. κατά μήκος των υδάτινων οδών της Λευκής Θάλασσας. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν αδύνατη τη ναυσιπλοΐα πλοίων που δεν έχουν δυνατότητες παγοθραυστικού.

"Το Ilya Muromets ταξίδευε πρώτο, καθαρίζοντας την πλωτή οδό στους πάγους. Επίσης, το παγοθραυστικό Ruslan της ναυτικής βάσης Belomorskaya και ένα ρυμουλκό συμμετείχαν στη διέλευση του υποβρύχιου".

Το σκάφος μπορεί να σπάσει ένα πάγο πάχους 90 cm, να μεταφέρει φορτία, να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες και να συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις διάσωσης. Με μήκος 85 μέτρων και πλάτος περίπου 20 μέτρων, το σκάφος έχει εκτόπισμα περίπου 6.000 τόνους. Το παγοθραυστικό είναι εφοδιασμένο με γερανό με ανυψωτική ικανότητα 26 τόνων για τη διεξαγωγή εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ