Κόσμος

Τουρκία: Εξαφανίστηκε η είδηση για τον διαμεσολαβητή Ακάρ

Εξαφανίστηκε ως δια μαγείας η είδηση με τον διαμεσολαβητή Χουλουσί Ακάρ. Ο στρατάρχης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατ'εντολήν του Τούρκου Σουλτάνου, να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή προκειμένου να πειστεί ο Αμπντουλάχ Γκιούλ να μην είναι υποψήφιος του ενωτικού σχήματος της Τουρκικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα την ιστοσελίδα της εφημερίδας Habertürk, όπως αναφέρει το onalert, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν για να πείσει τον Γκιούλ να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, έστειλε ως διαμεσολαβητές τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και τον εκπρόσωπο της προεδρίας τον Ιμρπαήμ Καλίν.

Η είδηση ανέφερε πως οι Ακάρ και Καλίν προχθές την νύχτα επισκέφθηκαν τον Γκιουλ πριν από την τελετή των Βραβείων Ερμπακάν, αλλά μετά από κάποιο διάστημα η είδηση "κατέβηκε". Μάλιστα σχετικά με αυτό δεν υπήρξε στην ιστοσελίδα ούτε κάποια επανόρθωση ούτε κάποια διάψευση. Σβήστηκαν επίσης και τα μηνύματα σχετικά με αυτή την είδηση από τον λογαριασμό της εφημερίδας στα σόσιαλ μίντια.

Το όνομα που ακούγεται περισσότερο για τον υποψήφιο πρόεδρο της Τουρκίας εκ μέρους της ενωμένης αντιπολίτευσης είναι εκείνο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, τέως προέδρου της χώρας μεταξύ 2007 και 2014 και συνιδρυτή, μαζί με τον Τ. Ερντογάν, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μολονότι ισλαμοσυντηρητικός, ο κ. Γκιουλ έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τον επί δεκαετίες πολιτικό του σύντροφο, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να αποσπάσει συντηρητικούς και Κούρδους ψηφοφόρους από τον νυν πρόεδρο της χώρας.

Πηγή του κεμαλικού CHP ανέφερε ότι στις συζητήσεις έχει προταθεί στην Μ. Ακσενέρ να δεχθεί να μην κατέλθει ως υποψήφια πρόεδρος, να στηρίξει τον κ. Γκιουλ και ως αντάλλαγμα να δεχθεί θέση αντιπροέδρου της Τουρκίας, εάν εκείνος εκλεγεί.

Καθώς το νέο σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει στον πρόεδρο να διορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους της χώρας, εικάζεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση τόσο ο Κ. Κιλιτσντάρογλου, όσο και κάποιος Κούρδος πολιτικός θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μαζί με την κ. Ακσενέρ, το «τρίο» των αντιπροέδρων μιας προεδρίας Γκιουλ.

Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας, πάντως, δεν έχει εκφραστεί για το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος και κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς οι ημερομηνίες «στενεύουν» τα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ